2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Most légy észnél, melyik bankot választod!Forrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-12 09:14:01
2013. július 12. Szorgalmasan követték az elmúlt két hétben a bankok a legutóbbi jegybanki kamatvágást, azonban akad már néhány pénzintézet, amelyik emelt. Igaz, ezek csak az akciós pénzeknél fizetnek valamivel többet az eddiginél. A jegybanki kamatvágás még folytatódhat, a bankoknak viszont elõbb-utóbb az elpárolgó pénzekkel kell szembesülniük.

A bankok azért sem bánják olyan nagyon, hogy az állampapírok elszívják a megtakarítások egy részét, mert kihelyezési problémáik vannak, ezért nincs szükségük több pénzre – fogalmazott tegnap az egyik szakember a Magyarországi Privátbankári Konferencián, amelyen a Blochamps tanácsadó cégnek már negyedszer sikerült összehoznia a szakmát. Ezzel meg is van a magyarázat arra, hogy miért követik a jegybank sorozatos kamatvágásait a pénzintézetek is. Alig akad, aki hitelt venne fel, tehát az eddig begyûjtött betétekre sem akarnak túl sokat fizetni.

Valójában azonban egyik bank sem engedheti meg magának, hogy a megtakarítók az alacsony kamatok láttán elpártoljanak tõlük. Hiszen egyre több pénz áramlik állampapírba és leginkább befektetési alapokba. De egyre gyarapszik azoknak a száma is, akik más befektetést keresnek. Olvasói jelzések alapján úgy véljük, hogy a forint és euró kamatok közti szûkülõ különbség miatt egyre többen tartják külföldön, euróban a pénzüket. Mindenesetre a privátbanki ügyfélkör egy része biztosan ezt teszi. Mint a konferencián elhangzott: adnak el cégeket, nagy értékû ingatlanokat befektetõk, de a magyarországi vagyon alakulásán ez nem létszik, mert kiviszik a pénzt az országból.

Ugyanakkor akad különbség az egyes bankok között. Miközben a június végi jegybanki kamatvágást a megszokott rend szerint követték a pénzintézetek, akadt, amelyik hosszú hónapok után elõször emelt az akciós kamatokon. A CIB például mérsékelte ugyan a 3 és 6 hónapos akciós kamatát, 12 havi lekötésre azonban a korábbi 3 helyett már 3,25 százalékot fizet.

Bankja válogatja


Az FHB 0,25 százalékponttal csökkentett a kamatain, de az új pénzeknél emelte az ajánlatot. A bankba érkezõ friss pénzre a lekötéstõl függõen 0,35-0,45 százalékponttal fizet többet. A Raiffeisen pedig 3,25-rõl 3,50 százalékra emelte a 6 hónapos lekötés kamatát, és 3-ról ugyancsak 3,50 százalékra növelte a 12 havi lekötésre adott kamatot a bankba érkezõ friss pénzek esetében. ( A legfrissebb betéti kamatokat forintra és devizára itt találja.)

Egyelõre nehéz megmondani, hogy csak óvatos korrekcióról van szó a kamatot növelõ bankoknál, vagy tényleg elérték a banki kamatok azt a mélypontot, ahol szükséges az emelés a betétállomány megtartása érdekében. Hiszen az FHB és a Raiffeisen is csak az új pénzekre fizet többet az eddiginél. Közben a jegybank további kamatcsökkentést „ígérget”, ami a betéti kamatok folytatódó mérséklõdését jelentheti.

A bankok eltérõ viselkedésére magyarázatot jelenthet, hogy 2014-tõl szigorú követelmények lépnek életbe; a pénzintézeteknek különösen figyelniük kell arra, hogy a betét és hitel aránya hogyan alakul. Amelyik bank már elég betétesi pénzt gyûjtögetett össze magának ahhoz, hogy ezeknek megfeleljen, nem nagyon fog hajtani az újabb pénzekre. Amelyik viszont még szûkében áll a megtakarításoknak, az némiképp megerõlteti majd magát a pénzünkért. Éppen ezért érdemes figyelni a viselkedésüket, és az új pénzre adott akciós kamaton túl azt is megnézni, hogy a már korábban náluk tartott, régi pénzekre hogyan fizetnek.

Nem véletlen, hogy helyenként alig lehet ma széfhez jutni


Egyre többen vannak olyanok, akik a csökkenõ kamatok miatt kockázatosabb legális vagy akár illegális termékekbe fektetik a pénzüket. Felvirradt a befektetési arany napja is. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete külön felhívta a figyelmet a befektetési arany kockázataira. Mára már 40-50 milliárd forintnyi vagyont tartanak sárga fémben az emberek, s mint kiderült, ennek legnagyobb részét fizikailag ki is kérik. Az aranytömbökhöz ragaszkodnak a befektetõk, és nem hagyják ott a cégeknél megõrzésre. Annak ellenére, hogy ez jóval többe kerül – hangzott el a privátbanki konferencián.(Véleményünk szerint a PSZÁF figyelmeztetésének fényében ez nagyon is ésszerû befektetõi reakció.)

A fizikai aranyat azonban valahol tárolni is kell. Nem véletlen, hogy nagymértékben megugrott a bankok széfszolgáltatása iránti kereslet. (A széfszolgáltatásról és annak áráról korábban itt írtunk.) Olvasói jelzések és a konferencián elhangzottak alapján kiderült, helyenként alig lehet ma széfhez jutni, az ügyfelek sorban állnak a szolgáltatásért.
A legfrissebb betéti kamatokat itt találja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!