2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Népszavazás lehet a dohányboltok profitjárólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-07-12 09:38:10
Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékérõl, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén jóváhagyta a kezdeményezést. Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne.

A dohánytermékek árrésének mértékét eddig nem rögzítette törvény, eddig megállapodások szabályozták, és a július közepén hatályba lépõ törvénymódosítás tíz százalékban határozza meg. A hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyûlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló 2012. évi CXXXIV. törvényben meghatározott kiskereskedelmi árrés mértékét, hogy a legnagyobb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék - adókkal nem csökkentett - kiskereskedelmi eladási árának 3,33 százaléka legyen?

A kérdésnek másodszorra adott utat az OVB, elõször ugyanis szavazategyelõség alakult ki a nyolc jelen lévõ tag döntésénél. A testület ügyrendje szerint ilyenkor addig kell folytatni a vitát, amíg az egyik álláspont nem kap többséget. Az OVB végül 5:3 arányban döntött a kezdeményezés hitelesítése mellett. A vita lényegében arról szólt, hitelesíthetõ-e a kérdés, ha egy olyan paragrafus módosítását célozza, amelyik az ülés után, július 15-én lép majd hatályba. Az OVB július 27-ig dönthetett volna a kezdeményezésrõl, így a határozathozatalt egy késõbbi ülésre is halaszthatták volna, de ezt az ötletet elvetették.

A törvény július 15-vel hatályba lépõ paragrafusában az áll: "A dohánytermék-kiskereskedõ (...) meghatározott kiskereskedelmi árrésre jogosult", annak "mértéke a dohánytermék - adókkal nem csökkentett - kiskereskedelmi eladási árának tíz százaléka." A mostani kezdeményezés ezt az árrésmértéket csökkentené a harmadára. Ha az OVB határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben megkezdõdhet az aláírások gyûjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésrõl - az Országgyûlés számára kötelezõ erejû - népszavazást lehessen tartani.

Az OVB az ülésen elutasított 34 másik népszavazási kezdeményezést, többségüket azért, mert - a tagok álláspontja szerint - alaptörvénybe ütköznek, vagy megfogalmazásuk nem egyértelmû. Az egyik - nem hitelesített - kérdésben a rendõrségi traffipaxokat ideiglenesen hatástalanító lézerblokkolók használatának tiltását kezdeményezték volna. A kérdést az OVB nem találta egyértelmûnek, mert a jelenlegi szabályozás - nem törvényi szinten ugyan - szélesebb körû tiltást alkalmaz.

A köztereken is betilthatják a dohányzást

A dohányzás teljes közterületi tiltásáért indulhat népszavazási kezdeményezés, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt heti budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést. A testület egyhangúan szavazott arról, hogy az aláírásgyûjtés megkezdésének szabad utat ad. A magánszemély által kezdeményezett, az OVB szerint teljesen "egyértelmû" kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni?"

Ha az OVB mostani, egyhangúlag meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben elindulhat az aláírások gyûjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésrõl - az Országgyûlés számára kötelezõ erejû - népszavazást lehessen tartani. Jogszabályok jelenleg is tiltják a közterületi dohányzást meghatározott helyeken, így például tilos játszótereken, illetve azok 5 méteres környezetében, valamint a fõvárosban a BKV megállóiban rágyújtani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!