2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mennyibe kerül idén a magyar dinnye?Forrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-16 10:24:32
Elkezdõdött a dinnyeszüret Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelõ vidékén.

Simonka György a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerûsítésével megbízott miniszteri biztos szerint az áprilisi hideg miatt az idén nem lesz rekordtermés, hektáronként 30-40 tonna betakarítása várható, a minõség viszont kiválónak ígérkezik. Lédús, édes termés kerül Dél-Békésbõl a hazai piacokra és az áruházláncokba.

Lesz profitja a dinnyésgazdáknak

A dinnye felvásárlása folyamatos, a kilogrammonkénti ár jelenleg 50-60 forint között alakul a gyümölcs minõségtõl függõen.

A dinnye termelési költsége hektáronként átlagosan 1,5-1,7 millió forint közötti összeg. Kilogrammonként 33-35 forintos átvételi ár nyújt fedezetet az elõállítási és a kiszerelési költségekre, a termelõk 40-50 forint közötti átlagár mellett tudnak jövedelmet realizálni a tevékenységbõl. Az idén országosan 10 százalékkal nõtt a dinnye vetésterülete, az 5500 hektárnak több mint a hatvan százaléka található Dél-Békésben.

Idén nem kartelleznek akkorát

Az áruházláncokkal történõ partnerségi megállapodással kapcsolatosan Simonka György emlékeztetett: azt javasolták a magyar dinnyetermelõk képviselõi az áruházláncoknak, hogy július 15-tõl ne vásároljanak külföldrõl dinnyét, mert lesz elegendõ jó minõségû magyar dinnye a belföldi piacon, nem lesz szükség importra, valamint hogy az elsõ osztályú magyar dinnyét napi világpiaci áron vásárolják meg.

Az árakról most nem egyeztettekNemrég szakmai fórumot tartottak dinnyeügyben, amelyen Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelõs államtitkára és több áruházlánc képviselõje is részt vett. Az egyeztetésen állítólag árakról nem volt szó - részletek >>

Tavaly a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott a dinnyekartell ügyében, az eljárást azonban meg kellett szüntetni, miután módosították a törvényt, így az agrártermékek esetében elkövetett törvénysértést gyakorlatilag nem lehet szankcionálni, és ki kell kérni a miniszter véleményét - errõl a Privátbankár is beszámolt.

Simonka György szerint a magyar friss dinnye ára jelenleg 150-160 forint kilogrammonként a kiskereskedelmi forgalomban, a nagyobb áruházakban az átlagár kilogrammonként várhatóan 100-110 forint körüli lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!