2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Drága mulatság lett az almaForrás: erszeny.cafeblog.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-19 10:01:45
Bár még nincs itt a szezon, tekintélyes – három éve nem látott – mértékben drágult idén az alma, s könnyen lehet, hogy nincs vége. Ha valakinek mégis fáj rá a foga, érdemes alaposan körbenéznie.

Aki almát szeretne enni, az igen változatos árakkal találkozhat, ezért érdemes körülnéznie, akár egy adott piacon belül is, ahogy a paprikánál is néhány nappal ezelõtt.

Az egyik legnépszerûbb almafajtának számító idaredbõl a Vámház körúti csarnokban alig volt csütörtökön, ahol adtak, ott 400 forint kilója. A Fehérvári úton pénteken kora reggel volt árus, aki szintén 400 forint adta a portékát. Akadt azonban, aki 299 forintért kínálta. Olcsóbb azonban az idarednél kisebb méretû, leginkább kis golyókhoz hasonlítható úgy nevezett nyári alma, amelynek kilója a Fehérvári úton 248-298 forint között mozgott, a Hunyadi téren pedig 290 forint volt.

A Hunyadi téri piachoz közel esõ Sparban volt idared 349 forintért. A CBA webáruháza ugyanennyiért adja az idaredet, míg a Tesco webboltja jóval többet, 499 forintot kér érte.

Ez a nem teljes körû árkörkép bizonyítja, hogy igen magasra szökött az alma ára, összhangban a hivatalos adatokkal. Az év elsõ négy hónapjában elviselhetõ mértékben drágult az alma, május óta azonban jelentõsen nõtt az ár. A KSH-adatok szerint egy kilóért januárban 237 forintot kellett fizetni átlagosan, áprilisban 264 forintot. A május 297 forintos árat hozott, majd jött a júniusi 350 forint. Vagyis januárhoz képest közel 50 százalékkal drágult kilója, április óta pedig 33 százalékkal.

erszényalma

A drágulás önmagában nem meglepõ, az utóbbi években is emelkedett az év elsõ felében az almaár, de a mostani drágulás az elmúlt három évben rekordot jelent.  A múlt év elsõ felében 27, 2011-ben és 2010-ben 40 százalék  százalékkal volt magasabb a június ár a januárinál. (Az alma ára augusztus után, a szezon beköszöntével õsztõl kerül leszálló ágba.) Az áremelkedésben szerepet játszik az idõjárás, amely szûkebbre szabja az idei termést. Mint azt egy termelõ, a közrádió agrármûsorában a napokban elmondta a tavalyi mennyiség az 50-70 százalékára van kilátás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!