2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem akarsz több adót fizetni? Akkor ide tedd a pénzedForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-22 11:31:23
Az elmúlt hónapok számai egyértelmûen azt mutatják, hogy csökkennek a forintbetétek kamatai. A legtöbb banknál már 4,5 százalékot sem adnak a pénzünkre, ráadásul ebbõl még fizetnünk kell a kamatadót, az augusztustól bevezetett egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) és a tranzakciós illetéket, ami szintén most fog emelkedni. Mindezek miatt felmerül a kérdés, hogy érdemes-e inkább állampapírban tartani a pénzünk (egy részét), és ha igen, akkor milyen kockázatai vannak ezeknek a megtakarításoknak?

Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, elõre meghatározott kamatra és elõre meghatározott idõre. Ennek a kölcsönügyletnek a két legfontosabb elõnye abban rejlik, hogy egyrészt bármikor lezárhatjuk (eladhatjuk a papírt), másrészt a legbiztonságosabbnak számít a befektetési lehetõségek között. Utóbbi egyszerûen azt jelenti, hogy a befektetett összegre és annak az állam által elõre megígért kamataira mindenképp számíthatunk - azt a szélsõséges és kis valószínûségû esetet leszámítva, hogy az állam fizetésképtelenné válik (átütemezi a tartozásait, vagy csõd esetén teljesen megtagadja azokat).

Amennyiben egy többéves futamidejû állampapír vásárlásában és lejáratig megtartásában gondolkodunk, akkor amellett, hogy a futamidõ alatt megkapjuk a megígért (éves) kamatokat, a végén az utolsó kamatfizetéssel együtt a befektetett tõkét is visszakapjuk. Mindezt az alábbi ábrán is szemléltetjük:

Hatféle papírból választhatunk

Magyarországon a lakossági kisbefektetõ hatféle állampapírból választhat. Elérhetõ egyrészt számára az a kínálat, amelyben a nagybefektetõk "utaznak" (ezek a normál állampapírok a néhány héttõl a 15 éves futamidõig), emellett az Államadósság Kezelõ Központ további ötféle, elsõsorban a kisbefektetõknek szóló lakossági állampapírt is piacra dobott. Választható így tehát a Féléves Kincstárjegy, az egyéves futamidejû Kamatozó Kincstárjegy, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegy, továbbá a három és ötéves futamidejû forintalapú, illetve euróalapú inflációkövetõ kötvény. Elõbbit Prémium Magyar Államkötvénynek (PMÁK), utóbbit Prémium Euró Magyar Államkötvénynek (PEMÁK) nevezik hivatalosan. A nevüket onnan kapták, hogy a magyar és az eurózóna statisztikai hivatala által megállapított inflációs ráták felett egy elõre meghatározott kamatprémiumot fizetnek.

Elõnyök...

Az állampapírok egyik nagy elõnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejû konstrukció választható, így igazodik a különbözõ megtakarítók igényeihez. Ráadásul a bankbetéttel ellentétben mindegyik papírnál lehetõség van bármikor a futamidõ alatt megszakítani a befektetést. Több esetben az is elõnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetõk egyes állampapír konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzõen hosszabb megtakarítási idõt vár el az állampapírt kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a hatféle papír kínálata között, hogy a bankbetéti hozamokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen kamatokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

... és kockázatok

Az állampapírok kapcsán az elõnyök mellett a kockázatokra is érdemes röviden kitérni. A fentebb említett csekély valószínûségû visszafizetési kockázat mellett a kamat/árfolyamváltozás kockázatát érdemes kiemelni. A normál állampapíroknál fontos hangsúlyozni, hogy a vásárláskor megígért kamatot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig megtartjuk a papírt, ha viszont a futamidõ alatt eladjuk azt, akkor számolnunk kell az árfolyamváltozásból eredõ kockázattal. Fontos, hogy vásárolni és eladni a papír árfolyamának függvényében tudunk, de az árfolyam ellentétesen mozog a papír hozamával (amire általában figyelnek a befektetõk). Az emelkedõ hozam tehát azt jelenti, hogy a papír árfolyama egyre mélyebbre süllyed, ez tehát a már megvett papír értékét csökkenti. A magas hozam pedig azt jelenti, hogy az árfolyam a mélybe süllyedt és ilyen esetekben érdemes lehet megfontolni a vásárlást.

A fenti hatfajta állampapír közül még az inflációkövetõ kötvényeknél jelentkezik az a kockázat, hogy a vásárláskoritól eltérõ kamatot kapunk a futamidõ alatt, de ez értelemszerûen az idõközben változó inflációval (mint bázissal) függ össze. A többi papír esetén jellemzõen a Magyar Államkincstár naponta közzétett árazásán múlik, hogy milyen árfolyamon tudjuk eladni a futamidõ alatt a papírt.

 


A normál állampapírok, valamint a Féléves és a Kamatozó Kincstárjegy, illetve a Kincstári Takarékjegy megállapított hozama jellemzõen szorosan együtt mozog a jegybanki alapkamattal, annak pályájával, a Magyar Nemzeti Bank (várható) döntéseire érdemes tekintettel lenni, amikor ilyen típusú papír vásárlásán (eladásán) gondolkodunk.

Mi növelheti állampapírunk értékét?


Az állampapírok piacán tehát az egyik fontos tudnivaló, hogy a normál papírok kapcsán a "megígért" hozamot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig tartjuk, a többi papírnál pedig vagy az infláció, vagy a piaci kamatkörnyezet a meghatározó az elérhetõ hozam kapcsán. 

További tudnivaló, hogy az augusztustól életbelépõ, a kamatadóra rakódó EHO alól az állampapír vásárlások mentesek lesznek és ha a tartós befektetési számla elõnyeire is gondolunk, és hosszabb távra szeretnénk megtakarítani, akkor a betétekhez képest már jelentõs kamatelõnyre tehetünk szert.


Hol vegyek állampapírt?

Minden értékpapírszámlát vezetõ hitelintézetnél és befektetõ cégnél, illetve a Magyar Államkincstárfiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáronkeresztül, illetve Telekincstáron keresztül is vásárolhatunk állampapírt. A kincstárjegyeket akár a postán is megtaláljuk. Az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel az Államkincstár és nincs készpénzfelvételi díj sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!