2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Több pénz landolhat a cégeknélForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-23 09:19:17
Javulást mutatnak a hazai kkv-vezetõk várakozásai az elõzõ negyedévhez képest.

Javulást mutatnak a hazai kkv-vezetõk várakozásai az elõzõ negyedévhez képest.

A vállalkozások a következõ egy évre vonatkozóan majdnem 5 százalékos árbevétel- és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínûsítenek. Ezzel az árbevétel-várakozások a tavalyi évre jellemzõ stagnáló idõszak után jelentõsen emelkedtek, az eredményvárakozások pedig szinte megduplázódtak az elõzõ negyedévhez képest. Az árbevétel jövõbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredményvárakozások esetében pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki a K&H kkv-bizalmiindex legfrissebb adataiból.

Az 500 cég megkérdezésével végzett negyedéves felmérés szerint számottevõen javultak az árbevételre vonatkozó várakozások. A vállalkozások jelenleg átlagosan 4,95 százalékos árbevétel-növekedést feltételeznek, szemben a tavalyi évre jellemzõ 4 százalék körüli emelkedéssel. „A vállalkozások több mint fele (54 százalék) 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol, míg nagyjából minden harmadik cég (30 százalék) 7 százalék feletti bõvülést valószínûsít. Mindezek mellett 22 százalékról 16 százalékra csökkent azon cégvezetõk aránya, akik árbevételük csökkenésével számolnak" – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing fõosztályvezetõje.

A különbözõ árbevétel-kategóriájú cégek várakozásai egyaránt nõttek. A középvállalkozások és a mikrovállakozások szinte azonos mértékben: elõbbiek átlagosan 5,4 százalékos, utóbbiak 5,3 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak. Míg a kisvállalkozások várakozásai valamelyest mérsékeltebbek: õk 4,6 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A legkisebbek a legoptimistábbak

Az eredményvárakozásokat tekintve a cégek túlnyomó többsége (82 százalék) növekedést valószínûsít, aminek átlagos mértéke közel duplája az elõzõ negyedévi értékhez képest. Így jelenleg a cégvezetõk 3,3 százalékos profitnövekedést feltételeznek. Ez komoly kitörést jelent az utóbbi másfél évre jellemzõ 1-2,5 százalék között ingadozó várakozásokhoz viszonyítva. A legoptimistábbak továbbra is a mikrovállalkozások, hiszen õk 3,9 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások,amelyek várakozásai több mint háromszorosára emelkedtek az elõzõ negyedévhez képest, jelenleg eredményük 3 százalékos növekedését feltételezik. A középvállalkozások ehhez képest visszafogott, 1,8 százalékos profitnövekedésre számítanak, ugyanakkor ez is több mint duplája az elõzõ negyedévinek.

„A kkv-knál tapasztalt árbevétel- és eredményvárakozások jelentõs javulásának hátterében feltehetõen az áll, hogy már láthatók a fogyasztás beindulásának jelei, és a fogyasztói bizalom is tovább javult" – tette hozzá a kkv-szakértõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!