2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Fontos adóváltozások jönnek - Nagyot bukhat, ha nem lép még júliusbanForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-24 10:16:22
Augusztus elsejétõl bevezetik a 6 százalékos ehót a kamatjövedelmekre, így már csak egy hetük maradt a befektetõknek, hogy lezárják nyereséges üzleteiket vagy tartós befektetési számlát nyissanak.

Már csak pár napjuk van a befektetõknek, hogy átgondolják, hogyan érintik õket a kamatjövedelem adózásának változó szabályai és megtegyék a szükséges lépéseket. Az augusztus 1-jétõl életbe lépõ új szabályozás alapelve, hogy az ezután keletkezõ kamatjövedelemre a 16 százalékos adó mellett 6 százalékos ehót (egészségügyi hozzájárulást) is kell fizetni, kivéve, ha a kamat magyar állampapírból vagy legalább 80 százalékban magyar állampapírba fektetõ befektetési alapból származik. Az ehót a kifizetõ (bank, brókercég) levonja.

Az augusztusi változásban leginkább azok érintettek, akik megtakarításaikat befektetési alapban, bankbetétben vagy például vállalati kötvényben tartják (ide tartoznak a mostanában népszerû devizás vállalati kötvények is), nekik az eszközök tartós befektetési számlára (tbsz) helyezése lehet a megoldás. Részvényekre, devizára, árupiaci befektetésekre, pontosabban ellenõrzött tõkepiaci mûveletekre nem vonatkozik az új teher, és mentesülnek a tbsz-en, valamint nyugdíj-elõtakarékossági számlán (nyesz) tartott befektetések is.

A nyeszen elért jövedelem után nem kell ehót fizetni, de ez a konstrukció csak igazán hosszú távú megtakarításoknál ajánlható. Ugyan jár utána állami támogatás, viszont a megtakarítás csak nyugdíjcélra használható fel, vagyis a felhasználáshoz el kell érni a nyugdíjjogosultságot. Ha pedig eleve nyugdíjas nyitja, akkor nincs állami támogatás és a korábbi három évvel szemben leghamarabb tíz év múltán lehet felvenni adómentesen a pénzt. Ha a meghatározott idõ elõtt veszünk fel pénzt a nyeszrõl, akkor a támogatást húszszázalékos büntetéssel növelten kell visszafizetni, a nyereség után 16 százalék az adó, de ehót ekkor sem kell fizetnünk. Egyéb korlátozások is érvényesek erre a számlatípusra, például csak forinteszközök helyezhetõk el, illetve az ide befolyó osztalék adóköteles.

Még júliusban lépni kell

A törvényi változás így leginkább a tbsz felé terelheti a megtakarítókat. Érdemes azonban még augusztus elseje elõtt tbsz-t nyitni, mivel az ezt követõen nyitottakra szigorúbb szabályok érvényesek. Ezentúl ugyanis a három éven belül megszüntetett tbsz nyeresége után nemcsak a 16 százalékos adót, hanem az ehót is meg kell fizetni. (Az augusztus elõtt nyitott tartós befektetési vagy tartós megtakarítási számlák esetében viszont csak az adót.) Ha három és öt év között szüntetjük meg a tbsz-t, akkor változatlanul 10 százalék az adókulcs és nincs eho sem, ha pedig kivárjuk az öt évet vagy többet, akkor adó- és ehomentes lesz az elért hozam.

Változik a kamatadó és a tõzsdei veszteség szembeállíthatósága is. Amennyiben a befektetõ az év végéig nyilatkozik errõl a brókercégnél, úgy az augusztus 1. elõtt képzõdött kamatadó még csökkenthetõ az ellenõrzött tõkepiaci üzletek árfolyamveszteségével, az ez utáni kamatadóra viszont ez nem vonatkozik és a szembeállíthatóság intézménye jövõre teljesen megszûnik. Így ez a szabály is a tbsz és persze az állampapírpiac felé tereli a megtakarítókat.

A jelenleg nem tbsz-en lévõ kamatjövedelmet is érdemes lehet realizálni még júliusban, mivel az augusztus elõtt realizált kamatjövedelem vagy befektetési jegy nyeresége szembeállítható az ellenõrzött tõkepiaci mûveletek veszteségével. A befektetõk számára összességében kedvezõtlen változásokon belül kedvezõ megoldás, hogy ha nem realizáljuk eddigi kamatadó alá tartozó jövedelmünket, csak az év késõbbi részében, ehofizetési kötelezettség csak az augusztus után befolyt kamat után keletkezik.

A legrosszabbul az osztalékot felvevõk járnak

Nem új szabály, de jó tudni, hogy a legrosszabbul azok járhatnak, akik osztalékot vesznek fel nem EGT (Európai Unió)-tagállamból, például amerikai részvény után. Ekkor a 16 százalék adó mellett 14 százalék ehót is fizetni kell. A 14 százalékos eho felsõ korlátja személyenként 450 ezer forint (ide tartozik a bér vagy a nem tõzsdei részvény osztaléka utáni eho is), vagyis ennek elérése után adott évben már nem kell további ehót fizetni. A 14 százalékos és a 6 százalékos (kamatjövedelem utáni) eho viszont nem vehetõ egy kalap alá és a 6 százalékosnak nincs is felsõ határa.

Befektetési szolgáltatóktól származó információink szerint az elmúlt hetekben sokszorosára nõtt a számlanyitási aktivitás. Leginkább a tbsz vonzó a befektetõk körében, ami a fentiek alapján racionális döntésnek tûnik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!