2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tízezrekkel nõhet a gyerekesek jövedelmeForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-25 09:29:15
Jó hír: a kormány szerdánúgy döntött, kiterjesztik a családi adókedvezményt. A jövõben nem csak a 16 százalékos szja-t, hanem a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 7 százalékos egészségügyi járulékot is lefaraghatják a családosok. Tízezreket nyerhetnek a többgyermekesek.

A kormány a népesedést serkentõ programján belül az egyik elem a családi adókedvezmény kiterjesztése lesz. Jelenleg egy és két gyermek után az adóalap maximum 62 500 forinttal csökkenthetõ gyermekenként, ami legfeljebb havi tízezer forintos szja-kedvezményt jelenthet. Vagyis ennyivel nõhet az egy és két gyermeket nevelõk havi nettó bére.

Három gyerektõl felfelé viszont jóval nagyobb a kedvezmény. A havi adóalapot gyermekenként 206.500 forinttal lehet csökkenteni, ami havonta és gyermekenként 33 ezer forintnyi szja-megtakarítást, vagyis nettóbér-növekedést jelenthet a legalább három gyermeket nevelõknek.

A gond eddig az volt, hogy a többgyermekes kiskeresetûeknek nincs annyi jövedelmük, hogy teljes mértékben kihasználják az adókedvezményt. Ebben lesz most változás az adókedvezmény tervezett jövõ évi kiterjesztésével.

Két járulékra is igénybe lehet majd venni a családi adókedvezményt

KDNP azt javasolta, hogy a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe lehessen venni a családi adókedvezményt. A kormányfõ családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz pedig a 7 százalékos egészségügyi járulékot vonta volna be a családi adókedvezmény alá.

Végül a kormány úgy döntött, mindkét járulékból igénybe lehet majd venni a családi kedvezménynek azt a részét, amit az szja-ban nem tudtak érvényesíteni a gyermeket nevelõk. Feltéve, hogy a szülõknek van keresetük.

Érveik szerint azoknak az alacsonyabb keresetû családoknak lesz kedvezõ a kiterjesztés, akik ma nem tudják a teljes kedvezményt igénybe venni. Megnéztük, mit is jelentene ez a gyakorlatban, egy- és kétkeresõs családoknál, egy és négy gyermek között, minimálbérnél, átlagbérnél, és annál kicsivel magasabb szinten.

Számításaink szerint a családi adókedvezmény kiterjesztése mérsékelten lett volna képes segíteni, amennyiben csak az egyik vagy csak a másik javaslatot támogatta volna a kormány. Azonban azzal, hogy mindkét járulékot bevonnák a kedvezményezetti körbe, több mint duplájára, 16 százalékról 33 százalékra nõ az a közteherhányad, amit le lehet nullázni a gyerekeseknél.

Kiknek jelenthet több bért?

Az egy gyermeket nevelõk jövedelmében nem jelent majd változást a kormánydöntés, mert õk már eddig is (még minimálbér mellett is) ki tudták használni a havi tízezer forintos adókedvezményt. S az állás és kereset nélkül lévõ szülõkön sem segít a döntés, mert õk kereset híján nem tudják igénybe venni a kedvezményt, s ez a jövõben sem változik. A többgyermekeseknél azonban gyermekszámtól és jövedelemtõl függ, dagad-e a pénztárca, s ha igen, mennyivel.

Egykeresõs családoknál

Amennyiben bejön az új rendszer, már a minimálbéres egykeresõs kétgyermekesek is ki tudják használni majd a teljes adókedvezményt. Az õ nettójuk 6860 forinttal nõhet.

A kétgyermekes egykeresõs átlagbéresek eddig is megkaphatták a teljes családi adókedvezményt, a három- és négygyermekesek viszont ezután sem fogják ezt elérni. Viszont a legalább három gyereket nevelõ, átlagbért keresõ szülõ nettója több mint 38 ezer forinttal nõhet.

Háromszázötvenezer forintos keresetnél pedig már az egykeresõs háromgyerekes is kihasználhatja majd a teljes kedvezményt, nettója pedig 43 ezer forinttal nõhet.

Kétkeresõs családoknál

A kétkeresõs egy és kétgyerekes minimálbéreseknél sem okoz változást a kiterjesztés, õk nem fognak több pénzt kézhez kapni. A három és négygyerekesek pedig szintén nem érik el a maximális közteher-kedvezményt, viszont több mint 33 ezer forinttal több lehet a borítékjukban.

Átlagbér esetén pedig már a három és négygyerekes család is ki fogja tudni használni az egész állami támogatást. Az õ havi jövedelmük három gyermek esetén mintegy 26 ezer forinttal, négy gyermek esetén pedig több mint 59 ezer forinttal növekedhet.

Háromszázötven-ezer forintos bruttó mellett pedig a négygyermekes szülõknek is elérhetõvé válik a teljes adókedvezmény, ami náluk havi 20 ezer forintos bevételnövekedést okozhat.

2014-tõl várható

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormánydöntés figyelembe vételével terjeszti majd be a 2014-es adótörvényeket. Elõzetes becslések szerint 20-30 milliárd forintba kerülhet a családi adókedvezmény kiterjesztése.

A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következõ lépését, a "rugalmas" gyed kérdését szeptember közepén fogja tárgyalni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!