2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Két héten belül visszafizetjük az IMF-hiteltForrás: nol.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-30 09:48:52
Augusztus 12-ig visszafizeti Magyarország az IMF-hitelbõl még meglévõ 2,2 milliárd eurót (mintegy 660 milliárd forintot) – ezt levélben közölte a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap igazgatójával.

Augusztus 12-ig fizeti vissza Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló tartozásait - közölte  Reza Moghadammal, a Nemzetközi Valutaalap igazgatójával levélben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szaktárca errõl szóló közleménye szerint a magyar állam 7,5 milliárd euró értékû hitelt hívott le az IMF-tõl, ebbõl 2,2 milliárd eurót kellene kifizetni. Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) errõl szóló közleménye szerint két nagyobb részlet van hátra idén, jövõre pedig néhány apróbb, az elõtörlesztés így 1,3 milliárd eurót jelent (a többit amúgy is ki kellene most fizetni), jövõre pedig alig 313 millió euró maradna meg.

Az NGM szerint az elõtörlesztés kamatmegtakarítást jelent, miközben ez a lehetõség "csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelõ szintû tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvezõ befektetõi megítéléssel rendelkeznek". A szaktárca a befektetõi bizalom megnyilvánulásának látja a CDS-felárak mérséklõdését, amelynek következtében a magyar állam "kedvezõ finanszírozási feltételek mellett jelentõs betétállományt építhetett fel". Ez ugyanakkor, mint az megírtuk, a februári dollárkötvény-kibocsátás következménye, amely viszont 2,6-3 százalékponttal drágább finanszírozást jelent, mint egy IMF-hitel. 

Magyarország ezzel persze még nem végzett a válság alatt felvett hitel törlesztésével, hiszen az Európai Uniótól is kapott kölcsön az állam. Ebbõl még - szintén az ÁKK kimutatása szerint – 3,5 milliárd eurót (több mint ezermilliáõrd forintot) kell törlesztenie Magyarországnak, igaz, ebbõl kétezer euró kifizetése csak jövõ év végén, 1500 euró pedig még késõbb, 2016 közepén esedékes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!