2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Gyereket találtak élve a mentõk a repülõkatasztrófa helyszínén Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-06-30 14:35:14
Egy gyereket találtak élve az Indiai-óceánba zuhant Airbus-gép utasai közül a mentõcsapatok.

12,11 Egy gyereket találtak élve a mentõk a repülõkatasztrófa helyszínén, az Indiai óceánban

Egy gyereket találtak élve az Indiai-óceánba zuhant Airbus-gép utasai közül a mentõcsapatok. Ezt kórházi forrásokra hivatkozva azt AFP közölte kedden.


A Comore-szigeteki Vöröskereszt megerõsítette a hírt, de azt nem közölték, hogy a gyerek azonos-e azzal a túlélõvel, akinek megtalálását korábban jelentették.

 

Egyelõre nem tudni, hogy milyen állapotban van a gyerek, milyen nemzetiségû és hány éves. Közben egy francia civil szervezet éles bírálatot fogalmazott meg a Jemen és a Comore-szigetek között közlekedõ repülõjáratokról. Az "SOS voyage aux Comores" nevû szervezet aktivistái Marseille-ben azt mondták, hogy információik szerint számos biztonsági feltételnek nem felelt meg a gép.

"A jemeni Szána és a Comore-szigeteki Moroni között közlekedõ járatokat olyanok kezelik, irányítják, akik inkább a cowboyokra emlékeztetnek" - mondta az AFP-nek a csoport szóvivõje, Farid Soilihi, aki szerint úgy "tömik meg az utasokkal a gépeket, mintha az emberek lábasjószágok lennének: bepakolják õket, aztán a járatok sohasem a menetrend szerint repülnek, és a gépekkel rendszeresek a technikai problémák a megfelelõ karbantartás hiánya miatt". A csoport szóvivõje azt is mondta, hogy tavaly márciusban ezért tartottak tüntetést Marseille repülõterénél.

A jemeni légitársaság Airbus 310-300-as gépe kora reggel luhant le. A repülõ fedélzetén 142 utas és 11 fõs személyzet volt.

 



11,10 Találtak egy túlélõt az Indiai óceánban


A Yemenia, jemeni állami légitársaság közlése szerint a mentõcsapatok találtak egy túlélõt az Indiai-óceánban ott ,ahol lezuhant a társaság Airbus 310-300-as típusú gépe. A repülõ fedélzetén 142 utas és 11 fõs személyzet volt.



9,05 Néhány holttestet már megtaláltak a jemeni utasszállító katasztófájának helyszínén


A repülõ fedélzetén 142 utas és 11 fõs személyzet volt. Ezt a jemeni polgári légügyi hatóság közölte kedden. A szerencsétlenség a Comore szigetek partjaitól három kilométerre történt. "A gép kora reggel zuhant le, utasai fõleg a Comore-szigetek és Franciaország állampolgárai"- közölte kedden a Yemenia, a nemzeti légitársaság szóvivõje.

 

A társaság sajnálatát fejezte ki a tragédia miatt honapján. A jemeni állami légitársaság No-IY626 jelzésû járata az arab ország fõvárosából, Szánából szállt fel hétfõ este fél tízkor, hogy az afrikai kontinens és a Madagaszkár között lévõ szigetországba, Comore-ra vigye az utasokat.

A gép eredetileg a párizsi Charles de Gaulle repülõtérrõl szállt fel, majd Szánában az utasok egy része kicserélõdött. A Yemenia szerint a gép képe egy órával a Moroniban tervezett landolás elõtt tûnt el a radarokról. A Charles de Gaulle repülõtéren válságközpontot állítottak fel.

A jemeni hatóságok szerint a mentõegységek a holttestek mellett túlélõk után kutatnak az óceán vizén. A gépet gyártó Airbus-nak a lehetõ legrosszabbkor jött a tragédia híre. Pontosan egy hónapja zuhant az Atlanti-óceánba legutóbb egy Airbus, az Air France Rio-Párizs járatának egyik gépe, a fedélzetén 228 emberrel. És még mindig nem tudják, hogy valójában mi okozta azt a katasztrófát.



6,00 A fedélzeten az eddigi hírek szerint 154-en voltak, egyelõre nem tudni, hogy van-e túlélõje a katasztrófának. A gép eredetileg Párizsból indult - közölte az AFP.

A jemeni állami légitársaság Airbus 310-es típusú gépe az arab ország fõvárosából, Szánából szállt fel hétfõ este fél tízkor, hogy az afrikai kontinens és Madagaszkár között lévõ szigetországba vigye 143 utasát a 11 fõs személyzettel együtt. A Yemenia szerint a gép egy órával a Moroniban tervezett landolás elõtt eltûnt a radarokról. A cég tudni véli, hogy a gép a szigetországnál az Indiai-óceánba zuhant.

A fedélzeten tartózkodókról egyelõre nincs hír, így azt sem tudni, hogy túlélte-e bárki az újabb Airbus-légiszerencsétlenséget. Száná repterének illetésesei szerint a fedélzeten fõként comore-szigeteki állampolgárok utaztak.

Az AFP hírügynökség szerint a Yemenia Air gépe Párizs és Marseille érintésével indult Szánába, majd onnan tovább dél felé. A Charles de Gaulle reptéren ismét válságközpontot állítottak fel.

Egy hónapon belül ez már a második légiszerencsétlenség, ráadásul mindkettõ egy brit-francia gyártmányú Airbus gépet érte. Június 1-én a Rió de Janeiróból Párizsba tartó A330-ason 228 ember - köztük öt magyar - halt meg, amikor mindeddig tisztázatlan okok miatt az Atlanti-óceánba zuhant az Air France utasszállítója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!