2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Huzavona a szippantás körülForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-06 08:27:41
Debrecen – A rezsicsökkentés és az útdíj miatt megemelkedett a szippantott szennyvíz elszállításának költsége.

Szívnak a szippantás miatt! – címmel néhány napja megjelent írásunkra a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Fõosztályának vezetõje írásban reagált. (A szóban forgó cikkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a külterületen található Biczó István Kertet miért nem csatornázzák és ennek hiányában miért kell az ott élõknek nagyon magas szippantási díjat fizetni?)

Új számítási mód

Varga László erre vonatkozó reagálását az alábbiakban közöljük:

2013. január 1-tõl megváltozott a nem közmûvel (csatornával – a szerk.) összegyûjtött háztartási szennyvíz begyûjtésére vonatkozó közszolgáltatás elszámolás rendje. Az új hulladékgazdálkodási törvénykötelezõvé tette a kéttényezõs díjrendszer bevezetését, így az alapdíj a vízszámlán kerül kiszámlázásra, míg az ürítési díjat  a helyszínen kell kifizetni és az az elszállítandó tényleges mennyiségtõl függ.

Megváltoztak a feltételek

Ezen jogszabályi változások olyan szintû módosítást jelentettek a Debreceni Vízmû Zrt-nek amelyet – alapos elemzések után – nem tudott vállalni, és január 8-án a várossal kötött közszolgáltatási szerzõdését felmondta. A szerzõdésben rögzített 6 hónapos felmondási idõ július 8-án járt le.

Ezalatt a város a szippantás további elvégzésére közbeszerzési eljárást írt ki, mely eredményesen zárult, a nyertes céggel a szerzõdést is aláírták.

Visszaléptek

Idõközben azonban a július 1-tõl életbe lépett 10 százalékos rezsicsökkentés és az útdíj megváltoztatták a feltételeket, jelentõs költségnövekedést jelentettek a szolgáltatónak. Ezért a nyertes vállalkozás, – élve a törvényben biztosított jogával – mivel még nem kezdte meg tevékenységét, elállt a szerzõdés teljesítésétõl.

Annak érdekében, hogy a közszolgáltatás ennek ellenére is biztosított legyen Debrecenben, a város szeptember 8-áig tartó átmeneti idõszakra mégiscsak szerzõdést kötött a tevékenység ellátására a gyõztes céggel.

Új pályázat

Közben egy erre a tevékenységre vonatkozó újközbeszerzési eljárást is indítottak, melynek keretében augusztus végéig lehet pályázni. Ennek eredményétõl függ a további lépések megtétele – zárja sorait Varga László fõosztályvezetõ.

HBN-OCs

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!