2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Áralku, értékcsökkenés, népszerûség - Ez most a lakáspiacForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-09 10:17:18
Szinte pontosan a májusi forgalommal megegyezõ országos adásvételi forgalmat becsültek a Duna House elemzõi július hónapra. Az idei forgalom így az elsõ hét hónapban 48 ezer tranzakciót mutat és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos havi növekedésben van. Az áresés és alku folyamatos, a népszerû kerületek pedig még mindig népszerûek, mindeközben megugrott az elsõ lakásvásárlók száma.

Tavaly júliusig ugyan 60 ezer tranzakció volt, de ebbe erõsen közrejátszott az év eleji végtörlesztés. Idén áprilistól azonban rendre magasabb a forgalom, mint akár tavaly, vagy tavaly elõtt. 2011-ben az elsõ hét hónapban pedig csak 46 ezer adásvétel történt, ami 3%-kal kevesebb az idei adatoknál.

 

Áralku, értékcsökkenés, népszerûség - Ez most a lakáspiac


Néhány napja a KSH is megjelentette a végleges, 2012-re vonatkozó tranzakciószám riportját, miszerint tavaly 86 ezer ingatlan adásvétel történt. A KSH adatai a "magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó" tranzakciókra terjed ki. A Duna House elemzõi szerint ez azonban nem tükrözi a piac valódi méretét, csupán a magánszemélyek közötti forgalmat. A Duna House tranzakciószám riportja azonban azokra az adásvételekre is kiterjed, amelyekben valamelyik fél jogi személy (vállalkozás) volt. A Duna House ingatlanközvetítõ elemzési osztályának számításai szerin 2012-ben a tényleges piaci forgalom nem 86 ezer, hanem 94 ezer volt.

 

Áralku, értékcsökkenés, népszerûség - Ez most a lakáspiac


Nagy volt a különbség a két országrészben vásárolt ingatlanok négyzetméterárában. A panelek esetében 15%-kal drágábban, 127 ezer Ft/nm áron vették Nyugat-Magyarországon a lakásokat, tégla esetében azonban kétszer ekkora, 30%-os a különbség. A 200 ezer forint fölötti nyugati átlagot elsõsorban a Balaton parti tranzakciók torzítják, ahol a 400-500 ezer Ft/nm közötti adás-vétel tette ki a vásárlások zömét. Budapesten a budai oldal és a belváros téglalakásai valamivel 300 ezer Ft/nm alatt keltek el, Pesten ezeket 230 ezres átlagon vették.

 

Áralku, értékcsökkenés, népszerûség - Ez most a lakáspiac

Itt keresik, ezt keresik

Júliusra már Pest megyében is 10% alá, konkrétan 5%-ra esett az új építésû lakások aránya a megvásároltak között. Az ország többi részén még ennél is kevesebb az újak forgalma. Továbbra is a használt, de jó minõségû lakásokat keresik a vevõk. A felújítandók sem túl népszerûek, legnagyobb arányban a fõvárosban vették ezeket, de ennek aránya is csupán 7% volt. 

 

Áralku, értékcsökkenés, népszerûség - Ez most a lakáspiac


A júniusban még legnépszerûbb XIII. kerület tovább tudott ugyan erõsödni a Duna House irodákban érdeklõdõ leendõ vevõk között, de 2%-os ugrással most a XIV. kerület vezet. Vagyis a fõvárosban keresõk 18,2%-a megjelölte ezt a területet, mint lehetséges célpontot. E kettõ mellett a XI. kerület sem marad le sokkal a 17,3%-ával. Továbbra is pesti belsõ és a budai kerületek a legnépszerûbbek, a fõváros déli és dél-keleti régiója a sereghajtó 5% alatti népszerûséggel. 

Az árak még mindig rugalmasak

Továbbra is a családi házat értékesítõ eladóknak kell a legrugalmasabbnak lenniük az árak tekintetében. Vidéken átlagban 8%-kal kellett mérsékelni ezek árait, hogy megjelenjenek a vevõk, akik további 11%-ot tudtak alkudni. Pest megyében ennél kicsivel jobb a helyzet ennél a típusnál, a fõvárosban pedig a 6%-os árcsökkenés és a 9%-os alku szinte már kedvezõ adat. A tégla lakásoknál 4-6% az árcsökkenés átlaga és 6% körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Az összes típus átlagában 5% az országos árcsökkenés átlag, az alku pedig 8% vidéken és 6% Budapesten.

 

Áralku, értékcsökkenés, népszerûség - Ez most a lakáspiac


Ezért adunk-veszünk

Az eddigi legmagasabb, 42% volt az elsõ lakásvásárlók aránya júliusban a fõvárosban. Fele ekkora volt a nagyobba költözõk vagy a befektetõk jelenléte, igaz õk drágább lakásokat kerestek. Vidéken a vevõk negyede volt elsõlakás vásárló, 27%-kos mutatóval megelõzték õket a befektetõk. Budapesten minden harmadik eladó azért vált meg júliusban ingatlanától, mert nagyobba költözne. 22-22% azok aránya, akik viszont épp kisebbe költöznének, vagy örökölt ingatlanjuktól válnának meg. Vidéken a legnagyobb csoport 40%-kal az örökölt ingatlanjuktól szabadulóké, akik átlagosan 8,5 milliós bevételt tudtak elkönyvelni a tranzakcióval.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!