2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Így változik az élet júliustólForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-07-01 15:49:39
Nõ az áfa, csökken az szja, eltûnik a szocpol, jön a bejegyzett élettársi kapcsolat és a sosem látott mértékû benzináremelés.

Nõ az áfa és a jövedéki adó, csökken az szja. Az adóváltozások számos termék árát emelik, és vannak olyan szolgáltatások, mint például a távfûtés, amelynek három egymást követõ hónapban három különbözõ forgalmi adója lesz. Két lépésben drágul az áram, árat emel a BKV, jön a bejegyzett élettársi kapcsolat, megy a szocpol, kinyílik a gázpiac.

Egy sor változást hoz életünkbe július 1-je. A változások zöme arra vezethetõ vissza, hogy felforgatják az adótörvényeket. Az adómódosítások egy része már januárra visszamenõ hatályú lesz.


Csökken az szja és a munkáltatók járuléka

Július 1-jén lép hatályba egy olyan rendelkezés, amely nyomban visszamenõleg, idén év elejétõl hoz kedvezõbb helyzetbe sok százezer munkavállalót. Visszamenõlegesen tolják fel a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos sávhatárát. Most még évi 1,7 millió forintig a jövedelembõl 18 százalékos szja-t kell fizetni (amit, ha bérrõl van szó, az adójóváírás jelentõsen enyhít), az 1,7 millió forint feletti jövedelemrész után pedig 36 százalékos szja-t kell leróni. A május közepén elfogadott adócsomag azonban úgy rendelkezik, hogy az alsó sávhatár 2009. január 1-jétõl évi 1,9 millió forintig érvényes.


Így lehet hozzájutni

A legfeljebb havi 3 ezer forinttal magasabb nettó bérhez úgy juthat hozzá az alkalmazott, hogy amikor a júliusi fizetését augusztus elején megkapja, akkor a bruttó bérébõl nem a szokványos adóelõleget vonja le és fizeti be a büdzsébe a munkahelye, hanem az adóelõleget csökkenti a január-júniusi idõszakra jutó, a visszamenõleges sávhatáremelésnek köszönhetõ összeggel. Vagy ha a júliusi bérébõl 18 ezer forintnál kevesebb adót kellene levonni, akkor az augusztusi bérénél is érvényesíti a munkaadó a sávhatártolás hatását. Így az augusztus elején kézhez kapott bér lesz a legtöbb havi kereset, szeptember elején ennél kisebb összeget, de a júniusihoz képest még mindig többet fog hazavinni a munkát vállaló személy – feltételezve, hogy bruttó bére nem változik.

A sávhatáremeléssel azok az alkalmazottak járnak jól, akiknek az éves bruttó keresetük legalább 1,7 millió forint, a sávhatártolás jelentette elõnyt pedig azok tudják teljesen kihasználni, akik minimum évi 1,9 millió bruttó bérrel rendelkeznek. Az egyszerûség kedvéért egy 12 havi keresettel rendelkezõnek a zsebében akkor hagy többet a sávhatáremelés, ha az illetõ legalább havi bruttó 141 667 forintot keres, a sávhatárnövelés pozitív hatását teljesen pedig a havi bruttó 158 333 forintnál többet keresõ tudja kiaknázni. Az új rendszerben a legfeljebb havi 141 666 forint bruttóval rendelkezõ ugyanannyit visz haza, mint a pillanatnyilag fennálló mai szabályok alapján, akinek a bére 158 333 forintnál több, annak havi 3 ezer forinttal emelkedik a nettó fizetése, a két összeg közötti bruttó között keresõk pedig 0 és 3 ezer forint közötti összeggel járnak jobban a mai állapotokhoz viszonyítva.

 

A cégek szemszögébõl jelent könnyítést az, hogy a bruttó bér után megfizetendõ tb- és munkaadói járulék a minimálbér kétszereséig a mai 32-rõl 27 százalékra apad. A minimálbér dupláját meghaladó bruttó jövedelemrész után továbbra is 32 százalékos, munkáltatót sújtó járulékot kell leróni.


Támogatott csoportok

Ezzel az 5 százalékpontos, korlátozott jövedelemhatárig érvényes járulékcsökkentéssel van összefüggésben, hogy a pályakezdõk, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek vagy hozzátartozó gondozását követõen munkába állni szándékozók foglalkoztatását könnyítené az állam azzal, hogy az 5 százalékpontos járulékcsökkentést az esetükben ma is érvényben levõ járulékkedvezményen átvezetné. Így például egy pályakezdõ fiatal foglalkoztatásakor a munkaadónak az elsõ évben csupán összességében 10 százaléknyi munkaadói és tb-járulékot kell fizetni a bruttó bér után a mai 15-tel szemben, a második évben pedig 20 százalékot a mai 25 százalék helyett.

A munkáltatói járulékcsökkentéssel összhangban a vállalkozói járulék is csökken, méghozzá másfél százalékponttal: a korábbi 4 helyett 2,5 százalékot kell befizetni ilyen jogcímen, szintén a minimálbér kétszereséig.


A rossz hírek: nõ az áfa és a jövedéki adó

A munkára rakódó terhek enyhítésének az ára a fogyasztásra rakódó elvonás növelése, konkrétan: az áfa és a jövedéki adó emelése. Az eddigi 20-ról 25 százalékra megy fel az áfa normál kulcsa. Ez önmagában 4,2 százalékos áremelkedést indokolna az érintett termékek, szolgáltatások körében. Az összes termék, szolgáltatás zöme a normál áfakörben van.

Az áfanöveléssel párhuzamosan azonban közbeiktatnak egy kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is. Az 5 százalékos szuperkedvezményes kulcs marad, ahogyan az abban levõ gyógyszerek, könyvek, napilapok köre sem változik. Ebbe a kedvezményes áfakörbe kerül a kenyér, a pékáruk, a tej és a tejtermékek – köztük egészen vicces dolgok is – júliustól, majd augusztustól a távhõ és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás is. Addig azonban, egy hónapra, a 25 százalékos körbe kerül ez a két szolgáltatás.

Az áfaváltozással kapcsolatos, hogy az eva alkalmazásának bevételi határát 25 millióról 26 millió forintra sfórolják.

A jövedéki termékeket, tehát a cigarettát, az alkoholt, a benzint és a gázolajat 5-6 százalékos adóemelés érinti. Ezeket a termékeket kétszeresen is sújtja a fogyasztási típusú adók súlyának növelése, hiszen a jövedéki adó emelkedését megfejeli az, hogy még az áfa is növekszik (az áfa alapja ugyanis a jövedéki adóval növelt nettó ár.) Ez pedig azt eredményezi, hogy soha nem látott mértékû üzemanyagár-emelkedés következik be július 1-jétõl – amennyiben persze az olaj ára nem mozdul. A benzin literje 19, a gázolajé pedig 18 forinttal lesz drágább.

 

Újlakást vásárlók, figyelem!

Azoknál az újlakásoknál, amelyeknél az adásvételi szerzõdést július 1-je elõtt benyújtották a földhivatalhoz, még a 20 százalékos áfakulcsot lehet alkalmazni, nem kell a 25 százalékra növelt adómértéket felszámítani, függetlenül attól, hogy mikor költözik be az új tulajdonos, mikor fizeti meg a lakás teljes árát.


Drágulást hoz

Az adóváltozások, de elsõsorban is az áfa emelése miatt várhatóan a legtöbb árucikk drágulni fog szerdán. Az áruházakban várható, elõre pontosan nem látható mértékû, és sok helyen akcióval kísért áremelés mellett néhány közszolgáltató is drágítani fog.
Telefonos APEH-ügyintézés

Július elsejétõl a már mûködõ általános telefonos tájékoztató rendszere mellé egy új, a telefonon keresztüli ügyintézést is lehetõvé tevõ szolgáltatást indít. A helyi tarifával hívható (40) 20-21-22 -es kék számon elintézhetõk az egyedi nyilvántartással és bevallásokkal kapcsolatos ügyek, folyószámlával kapcsolatos kérdések, az illetékügyek. Tájékoztatást adnak a magánnyugdíj-pénztári adatokról, az ellenõrzésekrõl, az EU-s adószámok érvényességérõl is.

Az áramszolgáltatók eltérõ mértékben és eltérõ idõpontokban emelnek. Júliustól a Démász fogyasztói 6,9 százalékkal, az E.On-fogyasztók 8,6 százalékkal magasabb villanyszámlát fizetnek. Majd augusztusban az Elmû emel 5,1, illetve az Émász 10,8 százalékkal – ezekben a számokban már az áfa hatása is jelentkezik.

A tömegközlekedési szolgáltatók közül a BKV átlagosan 4,8 százalékkal emeli a tarifáit – egy vonaljegy 300, egy havi felnõtt bérlet 9400 forint lesz, ugyanakkor a környéki és a HÉV-jegyek, valamint a távolság alapú bérletek ára változatlan marad –, emellett nõ a fõvárosban víz, a csatornahasználat, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás és a kéményseprés díja is.


Szocpol nincs, bejegyzett élettársiság van

Július nem csak az adórendszerben hoz újat. A mostani lakástámogatási rendszert, úgy ahogy van, beszüntetik (viszont októbertõl újraéled a forinthitel-kamattámogatási rendszer, de sokkal szûkebb kör veheti majd igénybe). Így a szocpolnak, félszocpolnak, forint lakáshitelek kamattámogatásának búcsút mondhatunk. A változtatástól a kormány három év alatt 170 milliárd forint megtakarítást vár.

A szigorítás a már futó szerzõdéseket nem érinti, tehát aki korábban vett fel forintban lakáshitelt és az után az állam kamattámogatást nyújt, az továbbra is élvezheti ezt a támogatást. Emellett természetesen a szocpolt igénybe vett családoknak sem kell visszafizetniük az állami apanázst.

Szintén július 1-jén lép hatályba a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény, amely a nagykorú, azonos nemû emberek számára teszi lehetõvé, hogy anyakönyvvezetõ elõtt bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthessenek. Az élettársakat többek között a házassággal azonos adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási kedvezmények illetik meg, és azonos eljárási szabályok vonatkoznak rájuk. A törvény ugyanakkor nem teszi lehetõvé számukra az örökbefogadást, és esetükben a házassági névviselés szabályai sem lesznek alkalmazhatóak.


Gázpiac, parlagfû, cégbejegyzés

Július 1-jétõl teljesen liberalizált lesz a magyar gázpiac. A piacnyitással nem emelkedik az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók, így a lakosság számára a földgáz nettó ára. Az új áfakulcs miatt a fogyasztók által fizetendõ bruttó végfelhasználói ár legfeljebb az áfaemelkedés mértékével növekszik 2009. július 1-jétõl – közölte az energatikai tárca. A liberalizációval a gázárképzés rendszere a jövõben megváltozik, de az energiahivatalon keresztül továbbra is megmarad az egyetemes szolgáltatásért fizetendõ árak állami kontrollja.

Július 1-jétõl büntetik a parlagfüves ingatlanok tulajdonosait. A parlagfüvet még a virágzás elõtt ki nem írtó ingatlantulajdonosokra akár 5 millió forintos bírság is kivethetõ (az alapbírság 15 ezer forint). Ha a tulajdonos nem fizet, akkor az APEH hajtja be a büntetést. A hatóságok azt a kifogást sem fogadják el, hogy a tulajdonos beteg vagy külföldön tartózkodik.

Szintén szerdától bõvül az elektronikus cégeljárások lehetõsége. Elsejétõl az ügyvédek a kormányzati portálon is elindíthatják a cégbejegyzést, így mostantól a cégek összes ügyét le lehet bonyolítani elektronikus úton is. A cégbejegyzéshez a kérelmeket ugyanazokon a formanyomtatványokon lehet majd beküldeni, mint az e-mailes megkeresések esetén, a kormányzati portálon keresztül történõ ügyintézésnél az aláírás módszere sem változik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!