2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Most erre érdemes figyelni, ha lakást veszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-08-13 09:14:08
A kamattámogatott hitelek kedvezõ feltételeket biztosítanak, az elemzõk mindenesetre nem ajánlják a 10 évnél hosszabb futamidejû megoldásokat.

Az olcsó hitelek és lakásárak hatására sokakban felmerül, hogy vajon érdemes-e most spekulálni, és hitelre lakást venni, hiszen, ha 5-6 év múlva feljebb kúsznak az árak, akkor érdemes lesz túladni rajta. A jelenlegi alacsony alapkamat miatt jó döntésnek is bizonyulhat a lakásvásárlás, ám arra is gondolni kell, nem biztos, hogy a következõ 25 évben ilyen kedvezõek maradnak a feltételek az alapkamat tekintetében – mondta a Kossuth Rádiónak a Kiszámoló blog szerzõje.

Csernok Miklós arra hívta fel a figyelmet: új hitelek esetében az alapkamattól is függ, hogy mennyi lesz a havi törlesztõrészlet. A szakértõ kifejtette: ezért nem támogatja a hosszú futamidejû hiteleket, a kamattámogatott hitelekkel ráadásul milliókat lehet spórolni. „Ha 20 ezer forinttal nagyobb törlesztõrészletet vállalunk, és 10 év alatt sikerül visszafizetnünk egy kisebb hitelt, 5-10 millió forintot spórolhatunk a kamatokon” – magyarázta hozzátéve: ha végképp nem kényszerülünk rá, akkor nem ajánlja a 10 évnél hosszabb futamidejû megoldásokat.

Elõnyösebbnek értékelte a helyzetet a Napközben címû mûsorban a Pénzcentrum szerkesztõje, Micskei Lajos. Szerinte a jelenlegi szintnél nem lesz olcsóbb a lakáshitel a következõ 5 évben. „Ha egy nagyobb megtakarítást egészítünk ki hitellel, és így vásárolunk lakást rövid futamidõvel, akkor azt 10 év alatt nullára is kihozhatjuk, ezzel értéket teremtünk, hiszen most olcsón lehet lakást venni, késõbb pedig – az árak növekedésével – nyereséggel tudunk túladni rajta" – magyarázta.  

A kamattámogatott hitelekkel kapcsolatban kifejtette: ezek a megoldások a legkedvezõbbek, használt lakás esetén 15 millió forintos értékhatárig lehet felvenni. „A kihelyezett hitelek 30 százaléka ilyen, és a bankok szerint egyelõre kevesen ismerik ezt a lehetõséget” – mutatott rá. Kamattámogatott hitelhez jóval a piaci kamatok alatt hozzá lehet jutni, a minimum 6 százalék, ez törvényben van rögzítve, ennél több támogatást nem adhat az állam, erre azonban további költségek rakódnak. Ezzel együtt „7 százalék körüli THM-ek jönnek ki a végén, ami egy 15 millió forintos lakás esetében 20-30 ezer forintos különbségben is megmutatkozhat a törlesztéskor havonta" – közölte Micskei Lajos.

Segítenek a lakótársak

A lakásárak néhány éve már folyamatosan csökkennek. 2008-2012 között 15 százalékkal lettek olcsóbbak – hangsúlyozta az Otthon Centrum vezetõ elemzõje. Déry Attila kijelentette: a nyomott árak sokak fantáziáját megmozgatják, trendszerûen viszont még nem látszódik az, hogy az olcsó hitelek és lakásárak keresletbõvülést is hoztak volna a piacra. Az elemzõk úgy vélik: akik megengedhetik maguknak, azoknak érdemes elgondolkodni egy 2-3 szobás lakás vásárlásán, ha gyermekük valamelyik nagyvárosban folytatja tanulmányait. A többszobás ingatlanok esetében pluszbevételt hozhat a családnak, ha lakótársakkal költözik be a gyermek, az ilyen lakásokat pedig késõbb is könnyen ki lehet majd adni – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Titkot rejtenek a bankfiókok: sokan még nem tudnak róla

Nehezen érthetõ, hogy miért nem népszerûbb a kamattámogatott lakáshitel, hiszen a piacival szemben 2 százaléknál is nagyobb kamatelõnye van és az 5 év lejárta után az árazásuk nem tér el. Ez alatt az idõszak alatt viszont egy átlagos hitel esetén több százezer forintot is spórolhatnak a családok.

A 2009-es, és ma is elérhetõ kamattámogatással ellentétben használt lakások megvásárlására is igénybe vehetõ a tavaly bevezetett állami kamattámogatási program. A kamattámogatási periódus ugyan nem 20, hanem csak 5 évig tart, de egy év eleji jogszabályváltozásnak köszönhetõen már 20 millió forintnál alig olcsóbb lakásokra is igénybe vehetõ. A két fõ, ma is elérhetõ kamattámogatási program jellemzõit az alábbi táblázatban hasonlítottuk össze.

A kamattámogatott hitelek május hónap során (ez a legfrissebb statisztika) a banki lakáshitel-kihelyezések 29%-át tették ki. A BankRáció.hu statisztikái szerint még ennél is rosszabb a helyzet, a használt lakások esetén csak a látogatók 12 százaléka számol az állami támogatással is. Annak ellenére van ez így, hogy az elmúlt két hónapban az átlagos felvenni kívánt hitelösszeg alig volt több mint 5 millió forint, ami bõven belefér a kamattámogatott hitelek felsõ korlátjának számító 10 millióba.

A bankokat a támogatott termékek egyelõre alacsony (de növekvõ) ismertségével, más a maximum hitelösszeget túllépõ hitelek nagy arányával, és volt, aki az alternatívaként szóba jövõ lakástakarék-pénztári hitelek népszerûségével indokolta az alacsony arányokat. A kamattámogatott hitelek kamatozását az állam az egyéves diszkont kincstárjegyek (DKJ), illetve az ötéves államkötvények aukciós hozama alapján határozza meg az új program esetében. Használt lakások vásárlása esetén a referenciahozam 50%-át kapják meg a hitelesek a futamidõ elsõ öt évében. Bizonyos feltételek mellett ennél magasabb (akár 70%-os) kamattámogatás is elérhetõ.

Összefoglalva tehát, lakásvásárlásra készülve mindenképp vegyük számításba a kamattámogatott hiteleket, hiszen 20 millió forintnál alacsonyabb értékû ingatlan esetén szinte biztos, hogy jogosultak vagyunk a kedvezményre. Ráadásul semmilyen kedvezõtlen feltételtõl nem kell tartani a piaci hitelekhez képest, sõt 5 év alatt több százezer forintot is spórolhatunk így.

Nõ az érdeklõdés a lakáshitelek iránt

Egyre nagyobb az érdeklõdés a lakáshitelek iránt: év eleje óta az olcsóbb forinthiteleknek köszönhetõen egyre többen vesznek lakást hitelre. A banki szakértõk abban bíznak, hogy még ennél is lesz olcsóbb a forinthitel. A nemzeti banknál ugyanis azt tervezik: tovább csökkentik a jegybanki alapkamatot. Tavaly januárban átlagosan még 12%-os kamattal lehetett csak lakáshitelt felvenni. A kamatcsökkenés tavaly év elején indult, azóta egyre olcsóbban lehet hitelhez jutni. Idén januárban már 9 és fél százalék volt az átlagos kamat. Ez nyár elejére rekord alacsonyra, 8%-ra csökkent.

Tokodi Gábor, az FHB bank vezérigazgató-helyettese szerint az állami támogatások pörgették fel a forinthitelezést. Ezzel ugyanis akár 6 százalékos kamat mellett is hozzá lehet jutni lakáshitelhez. „A tavalyi elsõ félévben lényegében alig volt jelzáloghitel. Ezen változtatott az, hogy a támogatott hitel megjelent. A támogatott hitel hatására a tavalyi év folyamán az érdeklõdés folyamatosan nõtt, és most azt látjuk, hogy január óta szinte hétrõl hétre több és több ügyfél jelentkezik."

Egy 10 milliós ingatlan esetében akár háromféle támogatást is kaphat például egy kétgyerekes család. A legnagyobb része a kamattámogatott hitel: ezzel egymillió kétszázezer forint szerezhetõ. Új ház esetén további egymillió forintos lakásépítési támogatást lehet kapni, ha pedig a feltételek adottak, egy 10 milliós háznál a lakás-takarékpénztár elérheti a négyszázezer forintot. A támogatásoknak és az olcsó hiteleknek köszönhetõen egyre többen vásárolnak lakást, pedig tavaly ilyenkor még pangott a piac: akkor még csak készpénzes vásárlók voltak.

Az ingatlanszakértõ szerint most 10-bõl 4 vásárló forintalapú lakáshitelbõl vesz házat. Az ingatlanpiacon kialakult kedvezõ ingatlanárak és az alku lehetõsége egy kedvezõ belépési pontot jelenthet nekik. Összességében úgy gondolom, most érdemes hitelbõl ingatlant vásárolni - mondta Veisz István, a Duna House hálózati igazgatója. Az ingatlanszakértõ úgy számol, hogy alacsonyabbak már nem lesznek a lakáshitelek kamatai. A banki szakértõk viszont abban bíznak, hogy még ennél is lesz olcsóbb forinthitel. A nemzeti banknál ugyanis azt tervezik: tovább csökkentik a jegybanki alapkamatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!