2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A kkv-knak spájzol a kormányForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-14 10:04:40
Egymilliárd forintot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. A cél a kkv-szektor hitelezésének az elõsegítése és a kezességvállalási díjak támogatásának a növelése – derül ki a kormány augusztus 12-re datált határozatából, amely hétfõn jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az összegbõl 220 millió forintot a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti támogatások alcíméhez, a folyó kiadások és jövedelemtámogatások, 780 millió forintot pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hazai fejlesztésû programok alcíméhez, az intézményi kezességi díjtámogatások javára csoportosítanak át. Az összeggel az érintett minisztereknek december 15-ig el kell számolniuk, a fel nem használt részt vissza kell téríteniük.

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének támogatása keretében az állam támogatást ad a kezességvállalási díjakhoz – az errõl szóló kormányhatározat június 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

A határozat a hiteleket két csoportra osztja. Az elsõbe tartoznak a hitelintézetek által június 15-tõl kibocsátott forgóeszköz-, beruházási, illetve az uniós támogatás önerõ- és elõfinanszírozására nyújtott új hitelek. A Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói nem tartoznak ebbe a körbe.

A kölcsönök összegére (a teljes futamidõre) a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHA) vállal kezességet. A kezességi díjakhoz évente, a teljes hitelösszeg legfeljebb 0,75 százalékát kitevõ garanciadíj-támogatást ad a kabinet.

A garanciadíj-támogatást is figyelembe véve (a tõkére vetített 80 százalékos készfizetõ kezesség esetén) a kkv-k által fizetett éves kezességvállalási díj nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg fél százalékát.

A második körbe a június 15-tõl felvett (az elsõ körbe nem tartozó, egyéb) új hitelek tartoznak, de ebbe sem számítanak bele a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói. Ebbe, az egyéb ügyletkörbe tartozó új hitelek kölcsönösszegére, illetve azok teljes futamidejére – a Garantiqa és az AVHA által vállalt készfizetõ kezességhez – is támogatás jár. Ez a hitelösszeg legfeljebb 0,75 százaléka lehet.

A második típusú támogatás vonatkozik a június 15-tõl kibocsátott új bankgarancia-szerzõdésbõl, termelési célú eszközbeszerzéshez kapcsolódó pénzügyi lízingszerzõdésbõl, továbbá a legfeljebb egyéves futamidejû faktoring szerzõdésbõl eredõ kötelezettségekre is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!