2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Õsszel derül ki, mennyibe fog kerülni a kenyérForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-08-16 09:38:05
A várakozásnak megfelelõ az idei búzatermés, jó minõségû, a 60 százaléka kenyérgabona. A pékek még nem tudják meghatározni a kenyér árát, hiszen a liszt ára sem ismert még.

Vancsura József, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában az idei búzatermésrõl azt mondta: Magyarországon megtermett, amit vártak, sõt egy kicsivel több is, ötmillió tonna, amelybõl egymillió tonna a hazai felhasználás, a többi exportra megy. A búza jó minõségû, a termés 60 százaléka kenyérgabona. Vancsura József hozzátette idén elég rosszul áll a gabona jegyzése a tõzsdén, a világpiacon körülbelül 40-50 százalékot esett az elõzõ évhez képest a búza ára.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy a búza egy része a malmokban van, körülbelül nyolcvan százaléka pedig aratás után a tárolókba került. Septe József arról is beszámolt, hogy a pékek várakozó álláspontra helyezkedtek a kenyér árával kapcsolatban, mivel nincs kialakult gabonaár az országban, ezért a malmok sem határozták még meg a liszt árát. A sütõipari vállalkozások egyelõre nem szándékoznak sem árat emelni, sem csökkenteni. Septe József ugyanakkor emlékezetett: a tavaly beharangozott áremeléseknek csak mintegy harminc százalékát tudták érvényesíteni, mert a kereskedelem nem volt hajlandó elfogadni a jogos áremeléseket.

Az árat nagyon sok összetevõ határozza meg, a kenyér árában az anyagköltség csupán 38-39 százalékot tesz ki, ezért nem csak a liszt ára befolyásolja azt, magyarázta a Pékszövetség elnöke. A bérköltség és járulékai 33-34, az energia 25-26, az egyéb költségek pedig 4 százalék körül vannak. Nagymértékben megnõttek a logisztikai és szállítási költségek, valamint a bér és járulék költségek is, ezeket is figyelembe kell majd venni a kenyér árának meghatározásakor. Arra azonban csak az õsz folyamán tudnak pontos választ adni, hogy mennyibe kerül majd egy kilogramm kenyér.

Septe József abban bízik, hogy a sütõipari vállalkozások legalább néhány százalékos nyereséget tudnak majd termelni, amelyet fejlesztésekre fordíthatnak, hiszen a magyar sütõipar jelenleg egy nagyon fejlesztésigényes ágazat. Új gép- és gépkocsi parkot kellene munkába állítani, és minél több saját mûködtetésû üzletet nyitni, hangsúlyozta a Pékszövetség elnöke.

Bár Magyarországon nagy választék van kenyérfélékbõl, mintegy 150 félét lehet kapni, a fogyasztáson belül azonban még mindig a fehér és a félbarna kenyér vezet, 65-67 százalékban ezt vásárolja a lakosság. 17 százalék a házi jellegû, 15-16 százalék pedig a többi, amelybe beletartoznak a rozsos, a teljeskiõrlésû kenyerek is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!