2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
István, a királlyal ünnepli jubileumát KabaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-18 17:13:30
Kaba – A település apraja-nagyja, a lelkésztõl a hentesig mindenki játszik a darabban.

Nem biztos, hogy végig fogom bírni. Nagyon fáradt és álmos vagyok – fordul a próba elõtt Porcsin Lászlórendezõhöz Kériné Mónika. – Hidd el, az elsõ dal után elfelejtesz mindent, feltöltõdsz! – biztatja a Rékát megformáló fiatalasszonyt a szakember, aki az idén már a 11. nyári színházi elõadását rendezi Kabán.

– Ezért is különleges ez a munka. Itt nem hivatásos színészek vannak, akik a gázszámláért dolgoznak, hanem lelkes, ám státuszukat tekintve amatõr színjátszók, akiket nem kérhetek számon, ha nem tudnak itt lenni – mondja a kabai születésû, ismert színházi szakember. A rendezõ azt is kiemeli, hogy egy ilyen társulat esetében a szereppel együtt a szakmát is tanítani kell. Sõt, a szerepeket is a szereplõk habitusára kell szabni.

A mûvészet

Mivel Kaba éppen tíz évvel ezelõtt vált várossá, a nemes ünnepség alkalmából ismét a tíz évvel ezelõtti darabot, az István, a királyt vették elõ. – A társadalmi, gazdasági környezet óriásit változott azóta – mondjaPorcsin, aki rögvest hozzáteszi: a darabot viszont nem kell aktualizálni, mivel az mindig idõszerû.

Az elmúlt évtizedben szerepelt már a színen többek között az Indul a bakterházA dzsungel könyve és a Kõmûves Kelemen is. A szakember azt mondta, a szakma szerint ez utóbbi volt a legjobban sikerült darabjuk, a közönség körében viszont nem aratott akkora sikert. – Kabának kell játszani, csak azt mutathatjuk be, ami a közönséget érdekli. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mûvészetet szolgálólánnyá tesszük – fogalmazott Porcsin.

Régi-új szereplõgárda

A rockopera idei elõadásában 110 szereplõ mûködik közre, az óvodásoktól egészen a nyugdíjasokig terjed a színészek, táncosok, énekesek köre. A szervezõk igyekeztek az idei elõadásra az eredeti szereplõgárda minél több tagját megnyerni.

– Megtisztelõ volt a felkérés, egy percig nem volt kérdés, hogy elvállalom – vallja be Sohajda Mihály. A Kabai Református Egyházközség lelkipásztora szerint a közösségért érdemes idejárni. Olyan ez a csapat, mint egy nagy család – így a lelkész.

Alakul az elõadás

A közönség soraiban még beszélgetnek, de egyre fokozódik a várakozás. A színpad két oldalán felépített lelátón legalább 150-200 nézõ foglal helyet. – Mindenki a helyére! – kiáltja a mikrofonba a rendezõ. – A függöny ugyan nem gördül, mivel az nincs, de elkezdõdik a próba. Felcsendül a „Te kit választanál” címû dal, majd lassan benépesül a színpad. – Alakul ez! – hallom néhány perc múltán valakitõl a hátam mögül.

Közben találkozom Borbély Gyulával is. A fõszervezõ büszkén mondja, hogy Szikora János rendezõ hét elemet ültetett át a kabai produkciókból az István, a király 25 éves jubileumi elõadásába. A nyári színház kitalálójából valósággal folyik a szó. – Ott a hentes, a rendõr, a közmunkás és a házi orvosom is – mutatja be az éppen futó jelenet szereplõit. Ettõl lesz az elõadás a miénk, kabaiaké.

- HBN-SZZSL -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!