2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
E-mail címre is utalható pénzForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-08-19 09:13:44
A PayPal és a magyar IND Group közös fejlesztése egyszerre mutatkozik be több piacon. Elegendõ egy e-mail cím átutaláshoz, nem szükséges ismerni a fogadó fél számlaszámát a sikeres tranzakcióhoz.

Manapság az emberek nem jegyzik meg ismerõseiknek a telefonszámait sem, a bankszámlaszámoknál pedig az is ritka, hogy valaki a sajátját tudná fejbõl. A hétköznapi használatra azonban nem túl szerencsés a hosszú számsor, az internetbanki felületeken ugyan kivétel nélkül vannak elmenthetõ profilok a partnerekhez, de ez továbbra is feltételezi, hogy elõzetesen valamilyen más csatornán keresztül kicseréltük az adatokat.

Az IND évek óta foglalkozik az internetes és mobilos bankolás megújításával, korábban a személyes pénzügyek kezelése, átlátható statisztikák és a gamifikáció volt a középpontban, mostanság pedig a korábbinál sokkal egyszerûbb tranzakciós megoldásokkal foglalkozik. A PayPal API-ját használó megoldással látszólag peer-to-peer pénzküldés valósítható meg, persze a háttérben a bank és a PayPal rendszerei is készen kell álljanak.

Ezt a lehetõséget abban az esetben tudják használni az ügyfelek, ha a bankjuk támogatja, ilyen egyelõre csak a lengyel Alior Sync direktbank kínálatában van, de remélhetõleg több másik európai bank is kínál majd ehhez hasonló megoldást. Az ügyfél a mobil- vagy internetbanki felületen a szokásos módon megjelöli, hogy melyik számlájáról és mekkora összeget szeretne utalni, de számlaszám helyett egy e-mail címet ad meg a kedvezményezett félnél.

Valójában ekkor az ügyfél egy, a PayPal rendszerébe irányuló tranzakciót kezdeményez, viszont neki nem szükséges rendelkeznie PayPal-fiókkal. A PayPal ezt követõen küld a fogadó félnek egy Alior Sync bank márkázással ellátott levelet, amiben szerepel, hogy hogyan tudja begyûjteni a pénzt. Amennyiben a fogadó félnek már van arra a címre regisztrált PayPal-fiókja, akkor a tranzakció azonnal megtörténik, ha nincs, akkor egy 2-3 lépéses folyamaton végigmenve létre kell hozni egy PayPal-számlát.

Az Alior Sync ügyfelek, amennyiben saját PayPal-számlájukat hozzákötik a bankszámlájukhoz, akkor azt könnyedén feltölthetik pénzzel, így az online fizetéseiknél használhatják azt a bankkártyaszám megadása helyett. Az e-mailes megoldással kapcsolatban bizonyára mindenkinek azonnal az jut eszébe, hogy vajon mennyire lehet biztonságos pénzt küldeni így. Az IND leírása szerint a kétlépcsõs azonosítás, illetve a PayPal beépített biztonsági elemei kellõ nyugalmat adnak. A tranzakciót az IND által kibocsátott token védi, a folyamatba beágyazható egyszeri jelszó, QR-kódos azonosítás, és a tranzakciók egyedi jelölése. Extra eszköz nem szükséges az egészhez, elegendõ egy okostelefon vagy egy PC minden szereplõnél.

„Bízunk benne, hogy az IND Group fejlesztésének sikeres bevezetése a lengyelországi AliorSyncnél csak a kezdet, szeretnénk tovább terjeszteni jövõbe mutató felhasználói felületünket Európában” – mondta Ganna Yevtushenko, a PayPal üzletfejlesztési igazgatója.

Az IND peer-to-peer átutalási megoldásának részletes és alapos leírása megtalálható a cég weboldalán. Tudomásunk szerint magyarországi bankok közül egyelõre egyik sem vezetett be hasonló szolgáltatást. A nem szokványos megoldások közt talán a MasterCard Mobile-t érdemes említeni, ami az okostelefonos alkalmazásba beregisztrált bankkártyáról lehetõvé teszi a fizetést, úgy, hogy az elfogadóhelyen nincs szükség terminálra, csupán egy QR-kódra. Hamarosan pedig az OTP kínálatában találkozhatunk egy hibrid okostelefonos fizetési rendszerrel, amit a MasterCard Mobile-hoz hasonlóan a budaörsi Cellum fejleszt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!