2024. április 24. Szerda, György.
 
Pokoli idõk járnak az allergiásokraForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-19 11:47:06
A kender mellett az allergén gombák pollenszórása is felerõsösött a napokban.

Az általános pollenterhelés ugyan csökkent az elmúlt napokban, azonban a kender pollenszórása felerõsödött, az allergén gombáké - amely az arra érzékenyeknél akár asztmát is kiválthat - néhol a nagyon erõs szintet is elérte - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

A csalánfélék virágpora még mindig közepes koncentrációban van jelen a levegõben. A kender virágporából leginkább közepes, helyenként magas magas, Miskolcon nagyon magas koncentrációt is mértek. A parlagfû pollenkoncentrációja leginkább közepes volt, csak úgy, mint az üröm, illetve a libatopféléké.

Ezek mellett a kültéri allergén gombák mennyisége magas, Zalaegerszegen, Gyõrött, Miskolcon és Szombathelyen nagyon magas szintet ért el. Az ÁNTSZ közleménye szerint ezek a gombák nagy mennyiségû spórát termelnek, amelyek a levegõbe jutva az arra érzékenyeknél allergiás megbetegedéseket, szénanáthát, asztmát válthatnak ki.

A légköri koncentráció csökkentésének érdekében fontos, hogy a lakott területeken az erõsen fertõzött növényeknél megfelelõ módon védekezzenek a fertõzést kiváltó mézharmat termelõ rovarok ellen - emelte ki az ÁNTSZ, kifejtve: a levéltetvek, lepkekabócák és más növénykártevõ rovarok által kibocsátott ragacsos mézharmaton elszaporodó sötét színû mikroszkopikus gombák tömege, vagyis a korompenész a települések közterületein többnyire a hársfát, a szivarfát és az eperfát sújtja, de beltéri dísznövényeken is elõfordulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!