2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Brüsszel kiéheztetne minketForrás: mno.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-19 11:52:42
Mondvacsinált okokra és problémákra vezethetõ vissza, hogy szinte minden jelentõs forrást befagyasztott – a jelenleg futó tizenöt programból tizenhármat felfüggesztett – hazánk esetében az unió végrehajtó testülete, a brüsszeli Európai Bizottság. Csepreghy Nándorral, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkárával Szabó Anna beszélgetett.

–A legtöbb uniós forrást érintõ programok esetében függesztette fel Brüsszel a minap a hazánknak járó támogatások kifizetését. Hogy történhetett ez meg?
– A hét regionális fejlesztési programon felül további hatot érint a felfüggesztés. Fontos megjegyezni, hogy Brüsszelben uniószerte nagyjából 400 programot bonyolítanak le, 200-220 esetében zajlik hasonló vita. A pályázóknak itthon kifizetett pénzzel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) negyedévente számol el Brüsszellel, ekkor fizetik ki a számlákat. Ezt az elszámolást függesztik most fel.

– Mikortól nem hajlandó fizetni az unió?
– Mindegyik programnál más és más az idõpont. A legsúlyosabb a közlekedési, az energetikai és a társadalmi infrastruktúrát fejlesztõ programok támogatásának felfüggesztése, ezek érintik ugyanis a legtöbb forrást. Ezen a három területen az elszámolási vita már tavaly november óta tart.

– Mi áll valójában a pénzek felfüggesztésének háttérében? Egy technikai jellegû vitát már le lehetett volna zárni kilenc hónap alatt.
– Két nézõpont van. Az egyik szerint pusztán technikai problémáról van szó, vagyis bürokratikus jellegû a vita. A másik feltételezés szerint ez is része annak a polémiának, amelyik a felszín alatt és felett zajlik az Európai Bizottság és hazánk között, vagyis nyomásgyakorlásról van szó. Ez azonban nem bizonyítható.

– Mibe köthet bele az Európai Bizottság?
– Két ürügyet találtak. Az egyik a mérnöki kamarai regisztráció hazai gyakorlatának kérdése. E szerint az építési beruházásoknál a pályázók alkalmazásában kell hogy álljon olyan mérnök, aki regisztrálta magát a magyar köztestületnél. Brüsszel szerint ez versenykorlátozó tényezõ, mert a bizottság meglátása szerint kizárja az unió többi területén mûködõ egyéb mérnököket foglalkoztató vállalatokat. Mi azt mondjuk, hogy ez tényleges érdeksérelmet senkinek nem okoz, ennek ellenére megszüntettük a gyakorlatot, és csak a gyõztes pályázónak kell kamarai tag mérnököt foglalkoztatnia.

Lázár átalakításokat ígér
Lázár János, aki a jövõben kormánybiztosként fogja irányítani a Nemzeti Fejlesztési ügynökséget, hétfõnbejelentette: rendkívüli kormányülést tartanak, hogy Magyarország ne veszítse el a 2014-ig bent maradt, körülbelül 500 milliárd forintos uniós támogatást, miután az EU a 15 magyar operatív programból 13-at egyelõre nem finanszíroz. Az államtitkár átalakításokat és belsõ ellenõrzést ígért az uniós források elosztását végzõ szervezetnél, és azt is javasolja, hogy az a tárca, amelyik nem tudta hatékonyan lehívni az uniós forrásokat, jövõre ugyanakkora összeggel kisebb költségvetést kapjon. A kormányülést szerdán tartották.

 

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára egy pénteki interjúban közölte: a több mint 8000 milliárdos uniós keret 100 százalékát le fogja hívni Magyarország. Hozzátette, hogy a teljes keretösszeg 95-96 százalékáról már döntöttek, a fennmaradó rész a szabad forrás, a Lázár által is említett körülbelül 500 milliárd forint. Csepreghy ugyanakkor pénteken bejelentette, a kormány nevében Lázár János arra utasította az NFÜ dolgozóit, hogy a 2007. január elsejétõl kötött összes támogatási szerzõdést vizsgálják meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!