2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A világon elõször DebrecenbenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-03 14:44:46
A világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezés segíti a betegségek gyors felismerését, és a hatékony kezelési módszerek kiválasztását.

Világelsõ berendezés a Debreceni Egyetemen


A hármas funkciójú készülék új fejezetet nyithat a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegedések diagnosztikájában.

 

Európa egyik legkorszerûbb Nukleáris Medicina Központját adta át Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában.

 

A világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezés, a hagyományos SPECT, PET és CT vizsgálatokat ötvözve segíti a betegségek gyors felismerését, és a hatékony kezelési módszerek kiválasztását – mondta a tárca vezetõje.

 

Hozzátette, az összesen 2 milliárdos beruházás bizonyíték arra, hogy Magyarországon is felküzdhetik magukat a világ élvonalába a középvállalkozások ugyanis a központ felépítõ és világelsõ berendezést kifejlesztõ budapesti székhelyû Mediso Kft. e területen a negyedik három világhírû cég után a nemzetközi rangsorban.

 

A beruházás egyben jó példa a magántõke részvételére az egészségügyben, amivel a betegek is nyernek – folytatta a miniszter. Emellett egy ilyen európai színvonalú centrum jó referencia a cégnek a további értékesítéshez, míg az egyetem a legmodernebb körülmények között gyógyíthat és oktathat.

A készülék kifejlesztésben a Magyar Tudományos Akadémia részérõl közremûködõ Gulyás Balázs, a stockholmi Karolinska Intézet tudományos fõmunkatársa szerint ezért a berendezésért az egész világ irigyelheti a Debreceni Egyetemet. Itt valósult meg elõször, hogy a betegek áthelyezése nélkül lehet egy gépen elvégezni három vizsgálatot. Az új detektor egyszerre és leegyszerûsítve, ugyanakkor nagyobb pontossággal állapítja meg a betegségek fázisait, elõsegítve ezzel többek között a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések pontosabb felismerését. Az egyes képalkotó eljárások külön-külön is alkalmazhatók, amivel növelhetõ gép kapacitásának kihasználtsága, és csökken a vizsgálatok elõjegyzési ideje.

 

A hibrid berendezéssel a hazánkban népbetegségnek számító kardiovaszkuláris megbetegedések is könnyebben kiszûrhetõk – mondta el Paragh György a DEOEC elnöke.

A CT segítségével jól látható az erek anatómiája, a SPECT készülék a szívizom vérellátását térképezi fel, míg a PET vizsgálattal a szívizom életképessége is meghatározható. Így rövid idõ alatt teljes kép kapható a szív anatómiai és funkcionális állapotáról – tette hozzá.

 

A ma átadott több mint 2 ezer négyzetméter alapterületû centrumban rövidesen kialakítanak egy nyolcágyas fekvõbeteg részleget, melyben a rosszindulatú betegségek izotópterápiájára, valamint a nehezen kezelhetõ, gyulladásos ízületi betegségek kezelésére is lesz lehetõség.

 

Az épületben kialakított képzési központban pedig a legkorszerûbb számítástechnikai rendszerek segítségével történik majd a gyakorlati alapú medikus, valamint a hazai és nemzetközi szakemberképzés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!