2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Újabb adóváltozásokra készülhetünkForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-22 10:27:05
Van esély arra, hogy Magyarország a késõbbiekben is fordítottan adóztassa a gabonakereskedelmet. Az Európa Tanács bõvíteni javasolta a fordított adóztatás alá vonható termékek és szolgáltatások listáját.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az alternatív adóztatásra szóló ideiglenes engedély tavaly júliustól él, ám azt csak 2014 júliusáig alkalmazhatja az ország − ezen idõ alatt kellene megfelelõ módszert kidolgozni a csalás elleni fellépéshez, a megoldás azonban egyelõre nincs meg. Az Európai Tanács július végén hagyta jóvá az áfacsalások elleni küzdelem javítását célzó gyors reagálású mechanizmust, amely lehetõvé teszi a fordított adózás további alkalmazását, illetve újabb termékkörök bevonását. Az eljárás lényege, hogy a korábbi hosszadalmas engedélyezések helyett a bizottság egy hónap alatt elbírálja a kérelmeket. A tagállamnak az új szabályozás szerint egyidejûleg derogációs eljárást is kell kezdeményeznie, de a gyors reagálású mechanizmus keretén belül érkezõ pozitív értesítés idõpontjától kezdõdõen már bevezetheti a fordított adózást a kérelmezett tranzakciókra ideiglenesen, kilenc hónapnál nem hosszabb idõszakra − mutat rá a Deliotte.

A tanács bõvíteni javasolta a fordított adóztatás alá vonható termékek és szolgáltatások listáját is, amelyekre opcionálisan legalább kétéves idõszakra bevezethetõ a fordított adózás. Ilyen ügyletek a mobiltelefonok, az integrált áramkörû eszközök, a videojáték-konzolok, táblagépek, laptopok, a gabonafélék és ipari növények, a nyers és félig feldolgozott fémek kereskedelme, a gáz és áram értékesítése viszonteladónak, valamint a távközlési szolgáltatások. A lehetõség nem automatikus, csak akkor vehetõ igénybe, ha a tagállam mindent megtett a csalások visszaszorítására, de az eszközök nem voltak hatékonyak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!