2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Pénztárgépek – NGM: 30 napos türelmi idõt ad a NAVForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-26 11:19:11
Budapest, 2013. augusztus 26., hétfõ (MTI) – Harminc nap türelmi idõt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedõk a megfelelõ pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétõl 30-áig csak azt ellenõrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedõk.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelõs helyettes államtitkára hétfõn reggel a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában elmondta: az elektronikus naplóval nem rendelkezõ pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31.; ez a kereskedõk 70 százalékát – fõként kiskasszás kereskedõket és vendéglátósokat – érinti.

Jelezte: a 30 napos türelmi idõt annak érdekében alkalmazzák, hogy minden érintett a számára mind árban, mind szolgáltatásban legmegfelelõbb pénztárgépet tudja megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelõen szeptember 30-ig csak azt ellenõrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedõk – mondta Pankucsi Zoltán. A helyettes államtitkár az m1 ma reggel címû mûsorában hozzáfûzte: október elsejétõl a NAV azt is ellenõrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Senkit nem érhet joghátrány amiatt, mert olyan “piaci elégtelenség” alakult ki, hogy e hét végéig nem tudja megrendeléseit lebonyolítani a pénztárgépgyártóval, -forgalmazóval – tette hozzá. A helyettes államtitkár szólt arról is: újabb pénztárgépgyártók kaptak forgalmazási engedélyt, így hatra nõtt az engedélyezett gépek száma, ami három különbözõ pénztárgéptípust takar. Pankucsi Zoltán hozzáfûzte: még ezen a héten várható, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal újabb engedélyeket ad ki, vagyis dinamikusan bõvül a piac. Elmondta, hogy az árak is lefelé tendálnak, a kezdeti 170 ezer forint plusz áfa után, mostanra már 120 ezer forintos pénztárgép is van a piacon.

Az NGM továbbra is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy lehetõség szerint minél lejjebb vigyék az árakat – jelezte Pankucsi Zoltán.

Kiemelte, hogy az augusztus 31-i határidõ nem változik, a vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük, hogy a számukra elõírt cserét végrehajtsák. A feltételeknek – például 500 millió forint alatti éves árbevétel – megfelelõ kereskedõk 50 ezer forintos támogatást kaphatnak a cseréhez.

Az ellenõrzések kapcsán kifejtette: nem a bírságolás a cél, hanem, hogy a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen, és megszüntessék azt a versenyhátrányt, amelyet az adóelkerülõ vállalkozások okoznak a tisztességesen adózóknak. Magánszemély cserére kötelezetteknél a mulasztási bírság 500 ezer forintig terjedhet és akár többször is kiszabható, a cégeknél egymillió forinttól indul a bírság, amely szintén kiszabható többször, és az üzlethelyiség bezárása is szóba jöhet adott esetben – ismertette Pankucsi Zoltán.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!