2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ekkora vagyonba kerül a beiskolázásForrás: pecsistop.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-27 09:29:21
Ennyibe kerül az ingyenes oktatás: szülõkkel beszélgettünk, mennyibe kerül-került Pécsett egy kisdiák beiskolázása. Egy biztos: nem árt tartalékolni az ilyen vészterhes idõkre, mondjuk egy komplett fizetést.

Rebeka, elsõs kisfiú édesanyja:

"Mi 20 ezerért vettük iskolatáskát, általában 10 ezernél kezdõdnek, de egy havi minimálbért is elkérhetnek egy-egy jobb és mutatósabb példány. A tolltartók 3 és 10 ezer forint között mozognak, formától, alaktól és töltöttségtõl függõen, hiszen van, ami már eleve meg van töltve minden földi jóval. Mivel nálunk szabott volt a ceruzák és a filcek fajtája, üreset vettünk."

Géza, másodikos kislány édesapja:

"Szerencsénk van, az iskolatáska a jelek szerint kihúzza ezt a második évet is, a gyerekét az alsó kategória közepére, a vagy a középsõ aljára tenném. Így is kicsit több, mint 20 ezerért vettük tavaly, elégedett vagyok vele. Hasonló a helyzet a tolltartóval, abból sem kell még másik, így szerencsére idén nem kerül annyiba a beiskolázás, mint elsõben."

A táskán felül a könyv a legnagyobb tehertétel: alsóbb osztályokban 12 ezer forint körül van a csomag, ám amint bejön egy-két nyelv, simán 20 ezer fölé csúszik, szótárak nélkül.

Elsõben kell még sok apróságnak tûnõ kütyüt megvenni. Kötelezõ penzum a kétoldalas tükör, a mûanyag óra, szám- és betûkártyák. 300 forint egyetlen grafitceruza, a háromszög keresztmetszetûbõl, márpedig van, ahol ez kötelezõ. Nélkülözhetetlen a radír, a vonalzó, a logikai készlet, a vizes tálka, a színes korongok, ragasztó, olló. Az ilyen, egyenként pár száz forintos tételbõl is összejön jó pár ezres, ami amortizálódik, pótolni kell. A színes ceruzákra is elkölthetünk 2-3000 forintot, a festék, ha tempera is kötelezõ hozzá, újabb 1-2000 forint. Kellenek ecsetek, gyurma, és rajzlapok, szintén több ezerért. A füzet- és könyvborítók, a vignetták 2000 forinttól a csillagos égig érhetnek, hozzá a füzeteket nagyjából 1 és 4 ezer között vehetjük meg. A tisztasági csomag, ha kell, ezer forint környékén mozog, vannak iskolák, ahol másodiktól kötelezõ egy csomag fénymásolópapírt vinni, újabb 1000 jó magyar forintért.

Nem beszéltünk még a testnevelés felszerelésrõl, pedig van, ahol még a cipõtalp színét is megszabják, a napi kötelezõ mozgáshoz szükséges földi javakkal 3000 forinttól a csillagos égig szerelhetjük fel csemeténket. Aki pedig kinõtte a tavalyi ünneplõ ruháját, több ezerért kaphat újat aputól-anyutól, mert azt már az elsõ napon virítani kell.

Mindent összevetve egy fizetést nyugodtan számolhatunk egy iskolakezdésre, nyilván akkorát, amekkora van. Majd pedig elkezdõdik az iskola, ahol nem múlik el hét úgy, hogy egy kis baksist - 500-1000 forintot - ne kellene valamire bevinni, mert ötletben soha nincs hiány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!