2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Jelentõs változás jön a gyógyszertárakbanForrás: hirado.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-27 09:31:01
Szeptember elsejétõl rendelet szabályozza majd, hány gyógyszerészt és hány asszisztenst kell alkalmazni a gyógyszertárakban.

Az alkalmazottak számát a nyitvatartási idõ és a forgalom szerint kell meghatározni. Egy patikus például legfeljebb háromezer receptet válthat be havonta; ha nõ a forgalom, új embert kell felvenni.

A Híradóban bemutatott egyik budapesti gyógyszertárban egy patikusnál általában havonta ezer receptet váltanak ki. Vasárnap zárva tartanak, így itt nincs szükség új alkalmazottra. „Hatvanöt és fél órát vagyunk nyitva, és ehhez képest a szaklétszám az tizennyolc fõ, tehát bõven megfelel a kritériumoknak” – nyilatkozta Vimláti Gábor, gyógyszertárvezetõ.

Szeptember elsejétõl a heti negyven órát nyitva tartó gyógyszertárakban egy gyógyszerészt kell alkalmazni, a 48 órát nyitva tartó patikákban már egy szakmai asszisztensre is szükség van. Hatvan órás nyitva tartásnál két gyógyszerésznek és egy asszisztensnek, míg 70 óra feletti nyitva tartásnál négy gyógyszerésznek és négy asszisztensnek kell dolgoznia.

Egy patikus egy hónapban csak legfeljebb háromezer vényt válthat be; ha ennél nagyobb a forgalom, új embert kell felvenni.

Az egyik esztergomi gyógyszertárban heti 60 órát dolgoznak a gyógyszerészek. Azt mondják, itt nehezen találnának új szakembert. „Az állást keresõ gyógyszerészek és a szakasszisztensek inkább a fõvárosba vagy a megyeszékhelyeken keresnek állást, a jobb fizetés reményében” – nyilatkozta Csákvári Nikolett, gyógyszerész vezetõ.

A Gyógyszerész Kamara elnöke szerint nincs hiány szakemberekben, és a szigorúbb feltételek miatt javulni fog a kiszolgálás a patikákban. „Azt szerettük volna, hogyha a betegeknek az ellátására megfelelõ számú és megfelelõ felkészültségû szakember van a gyógyszertárban, akinek még ráadásul ideje is van arra, hogy a beteggel foglalkozzon” – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. A Kamara elnöke azt ígérte, hogy az új szabályokat az elsõ idõszakban rugalmasan kezelik majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!