2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ezek a lakások vannak a legnagyobb veszélyben - itt a friss listaForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-27 09:38:56
Tovább nõtt a kényszerértékesített lakások száma a harmadik negyedévben – derül ki a PSZÁF legfrissebb statisztikájából.

A kormány 2011 júliusában vezetett be kvótarendszert a kényszerértékesíteni kívánt ingatlanokra, miután a válság kitörése után felerõsödött az a kockázat, hogy a hitelnyújtó intézmények a fedezeti ingatlanokat egy idõben, nagy mennyiségben kísérlik meg értékesíteni, jelentõs túlkínálatot és ezzel áresést - az áresés gyorsulását - idézve elõ a lakóingatlan-piacon. A kvóta jelenleg a mindenkori fedezeti ingatlan állomány 3 százalékával indult, ez pedig 2014-ig fokozatosan 5 százalékra nõ.

A bankok pedig a PSZÁF statisztikái szerint egyre inkább ki is használják a lehetõségeiket: amíg például a tavalyi 4. negyedévben a kvóta 68 százalékát használták ki, addig az idei elsõ negyedévben már 71 százalékot, a másodikban 72-öt, míg a harmadikban már 74-et. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a 117 ezer 335 érintett lakásból - ennyien késnek több mint 90 nappal a törlesztõrészlettel - a jelenlegi 4 százalékos kvóta alapján 5290 lakást lehetne kényszerértékesíteni, ám a bankok "csak" 3898-nál lépték ezt meg. Rossz tendencia viszont, hogy az értékesítések kezdete, azaz 2011 óta most a legtöbb az érintett lakások száma, 2012 elsõ negyedévében például még 100 ezer alatt volt a számuk. (A harmadik negyedévi statisztika azért tudott már most megjelenni, mert az árfolyamrögzítést is bevezetõ törvény értelmében a pénzintézeteknek a tárgynegyedév 15. napjáig kell elküldeniük, hogy hány ingatlant kívánnak kényszerértékesíteni a következõ három hónapban.)

A mostani statisztikát nézve kiderül, hogy az idei harmadik negyedévben a legtöbb, szám szerint 529 lakást Pest megyében jelölték ki kényszerértékesítésre, a második helyen pedig nem sokkal lemaradva maga a fõváros jön (483). A következõ Borsod-Abaúj-Zemplén megye már jelentõsen le van maradva a maga 328 lakóingatlannal, ahogy innen is egy újabb szakadék következik, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye már 245-tel szerepel a listán.

Duplájára nõtt a valóban értékesített lakások száma
Az értékesítést nézve még csak második negyedéves adatok állnak a rendelkezésre, eszerint a valóban értékesített lakások száma közel a duplájára nõtt az elõzõ negyedévihez képest: az év eleji 675-ös szám ugyanis 1269-re módosult. Az emelkedés legnagyobb mértékben a Nemzeti Eszközkezelõnek köszönhetõ, hiszen amíg a szervezet az elsõ negyedévben 425 lakóingatlant vásárolt meg, a másodikban már 912-öt. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi intézmények által kényszerértékesített ingatlanok száma 37-rõl 58-ra nõtt, de nõtt azon esetek száma is, ahol az adósok adták el inkább a lakást: 213-rõl 299-re.

A másik végletet nézve azt látjuk, hogy három megye van a százas határ alatt: Zala (84), Tolna (74) és Vas (68). A számok egyébként nagyjából megegyeznek az elõzõ negyedéviekkel: a legtöbb megyében kisebb növekedést láthatunk, kivétel mindössze három megye jelentett: Gyõr-Moson-Sopron és Vas megyében néggyel csökkent az esetszám, Baranyában eggyel, míg Pest megye stagnáló adatokat produkált.

Nagyobb méretért kattintson! 
Forrás: PSZÁF

Amennyiben a kvóták kihasználtságát nézzük, úgy Hajdú-Bihar megye vezet 81 százalékkal, õt a 79 százalékos Budapest követi, míg a képzeletbeli dobogóra Szabolcs-Szatmár-Bereg fért fel még 78 százalékkal. A lista másik végén a 61 százalékos Tolnát találjuk, aki Zala (63 százalék) és Vas megye követ (64 százalék).

2011 utolsó negyedéve óta összesen 24 ezer 180 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, a legnagyobb darabszámot Pest megyében mérték (3512), ettõl nem sokkal van lemaradva Budapest (3075), míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Borsod-Abaúj-Zemplén megye foglalja el 2026 esetszámmal. A lista végén ebben az esetben is Tolna (487), Vas (494), illetve Zala (578) megye található.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!