2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az államilag támogattott hitelek csapdájaForrás: penzugyiszemle.blog.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-02 10:32:39
Nem okos dolog, ha az állam támogatja a túlzott hitelfelvételt, sem a magánszemélyek, sem a vállalatok körében.

Az Egyesült Államok az adórendszer nagyszabású reformjára készül, amitõl a döntéshozók azt várják, hogy hosszú távon segít fenntartható és egészséges növekedései pályára terelni a gazdaságot, megoldva minden olyan társadalmi és szociális problémát, ami jelenleg fejfájást okoz az amerikaiaknak. Mark Roe, a Harvard professzora a reformmal kapcsolatban arra világít rá, hogy a jelen rendszer egyik legnagyobb hibája az, hogy ösztönzi a túlzott eladósodást, ami bár bizonyos gazdasági köröknek továbbra is érdeke, hosszú távon komoly kockázatot visz a rendszerbe. Az eredeti elemzés itt érhetõ el.

Adosoda_nagy.jpg

A professzor rámutat, hogy miután az USA épp kezdi maga mögött tudni az évszázad gazdasági válságát, amit épp a túlzott eladósodás és a túl sok hitel okozott, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a megújult adórendszer ezeket az ösztönzõket elhagyja.

De miért is ösztönöz az adórendszer a túlzott eladósodásra? Egy vállalat a mûködését két forrásból finanszírozhatja, saját tõkébõl, ami tulajdonképpen a cég tulajdonosainak vagyona, és hitelbõl, amit idõvel vissza kell fizetni. A hitel két okból is csábító, egyrészt hozzásegíti a vállalatot, hogy gyorsan megvalósíthasson bizonyos fontos beruházásokat, másrészt – és ez itt most a lényeg – a hitel után fizetett kamattal csökkenteni lehet a cég adófizetési kötelezettségét.

Vagyis olyan, mintha az adórendszer egyfajta kamattámogatást nyújtana a hitelek után, ami arra ösztönzi a céget, hogy a szükségesnél több hitellel finanszírozza a mûködését. (Korábbi posztunkban már írtunk arról, hogy bár elsõre örömtelinek tûnik, amint az állam kamattámogatással segíti a saját lakáshoz jutást, jobban megvizsgálva a kérdést azonban máris kiderül, hogy a támogatásnak számos hátulütõje akad.)

Mark Roe elismeri, hogy nehezen képzelhetõ el az adórendszer olyan mély reformja, ami megszünteti, vagy akár csak korlátozza a kamatköltségek levonhatóságát az adófizetés során. Mégis érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az állam ne támogassa a túlzott eladósodást, ha már úgy alakult, hogy a túl sok hitel az elmúlt években majdnem romba döntötte a teljes amerikai gazdaságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!