2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Jön az újabb rezsivágás: ennyit spórolhatnak a családokForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-05 09:40:27
  További 10 százalékos rezsicsökkentésrõl dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követõen. Könnyedén elõfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

További rezsicsökkentésrõl dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. "A frakcióülés fókuszában többek között a rezsicsökkentés áll majd. Azt kértük a kormánytól, hogy a tavaly év végi árakhoz képest közel 20 százalékos mértékû csökkentést érjünk el. Ebbõl 10 százalék már megvalósult január elsejével" - nyilatkozta a napokban Rogán Antal. A frakcióvezetõ közlése szerint ugyanakkor az idõpont még kérdéses, de alapvetõen két verzió lehetséges, vagy a fûtési szezon elõtt, vagy januártól csökkenhetnek ismét az energiaárak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár viszont már konkrét idõpontot is megjelölt. Egy Hódmezõvásárhelyen tartott lakossági fórumon a politikus egyenesen arról beszélt, hogy az újabb rezsivágásra már november elsejével számítani lehet. A konkrét idõpont tehát még nem eldöntött (a frakcióülés után majd többet tudunk - a szerk.), egy azonban biztos, az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfûtés árát is érinti majd.

Ennyit spórolhat egy magyar család

Egy példával szemléltetve a várható költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületû családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelentett a háztartásnak. Ehhez képest a január elseje óta érvényben lévõ 10 százalékos díjcsökkenés mellett a háztartás zsebében közel 41 ezer forint marad, míg az újabb rezsivágás mellett akár több mint 77 ezer forintot is megspórolhatnak éves szinten. Az alábbi táblázatban megmutatjuk, átlagosan mennyit is spórolhatnak az egyes energiahordozókon a családi házban, illetve társasházi lakásban élõk.

 

A gáz-, illetve áramtarifák ugyanakkor szolgáltatónként eltérõek lehetnek, illetve a fogyasztási szokások is befolyásolják a az összesített értéket. Ahhoz, hogy megtudd, Te mennyit is nyersz a kormány által bejelentett újabb 10 százalékos költségcsökkentéssel, vedd elõ a szolgáltatód által küldött idei értesítõket. Ezen minden infót megtalálsz ahhoz, hogy forintosítsd a háztartásod várható terheit. Ne felejtsd el, a felhasznált havi energiamennyiség jelentõsen eltérhet az év egyes idõszakaiban, ezért a teljes éves fogyasztást vedd alapul a számításhoz.

Nem látjuk a fától az erdõt?!

Érdemes azonban kicsit távolabbról szemlélni a kormány gesztusát. Könnyedén elõfordulhat ugyanis, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik. Ehhez érdemes összehasonlítani például a január elseje óta hatályos 10 százalékos rezsicsökkentéssel megtakarított összeget a tranzakciós adó címén jelentkezõ kiadásokkal. Míg elsõ esetében a szolgáltatónak törvényi kötelessége az megtakarítás mértékét feltüntetni a számlákon, a bankok csak saját hatáskörükben küldtek ugyanilyen összesítést ügyfeleiknek. A lenti képeken egy-egy ilyen tájékoztató adatsort mutatunk. Az elsõn egy 67 négyzetméteres társasházi lakás fél éves (január-június) megtakarítását mutatta ki a gázszolgáltató (6446 forint); míg a másikon az illetékköteles fizetési mûveletek után megállapított illetéket összegezte (január 1.-április 30. !!!) egy átlagfizetéssel rendelkezõ ügyfélnek a bank. Nem is olyan nagy a különbség...



 

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Így a nagyobb mennyiséget fogyasztókat támogatja inkább, s e mellett nincs tekintettel a fogyasztók szociális helyzetére, s energiafelhasználásuk hatékonyságára sem. Tehát a már érvényben lévõ, illetve a további csökkentések nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetõbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Ráadásul az elfogyasztott energiáért elõbb-utóbb mindenképp fizetni kell.
Hozzászólások
Beküldte: moncsik (2013-09-12 16:20:45)

sajna nagyon ránk fér, mert mi már lassan nem tudunk min spórolni...  figyelni kell minden egyes forintra, mert csak úgy folyik ki a kezünkbõl. Egy tipp a telefonszámlán spóroláshoz, az enyémnél mindenképen kedvezõbb. Akit érdekel: http://redir.ec/molmobile

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!