2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A fél világot megelõzzük, ha idõben indul a magyar mobiltárcaForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-06 10:16:56
Hamarosan lezárul a magyar mobiltárca tesztje, az elõzetes tapasztalatok szerint szívesen használják az új fizetési megoldást a pilotban résztvevõk. Az érintésmentes mobilfizetést lehetõvé tevõ alkalmazás 2014 elejétõl indulhat el. A technológia iránt az OTP aktív részvétele mellett a többi nagybank is érdeklõdik, vagyis várhatóan a felhasználók széles körének lesz elérhetõ az alkalmazás. A Portfolio.hu kérdésére válaszolva Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke elmondta, hogy a felhasználóknak nem kell a pénzügyi csalóktól tartania, az alkalmazás biztonsági beállításainak köszönhetõen a kártyacsalások kockázata minimális szintre, sõt, akár nullára is csökkenthetõ.

Az érintésmentes mobilfizetésrõl is szó lesz a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciáján, amelyen elõadóként Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke is vesz részt. Regisztráljon Ön is!

Portfolio.hu: Össze tudná foglalni néhány mondatban, hogy mi is az a mobiltárca, és mi a Mobiltárca Szövetség megalapításának célja?
A fél világot megelõzzük, ha idõben indul a magyar mobiltárca
Pukler Gábor: A mobiltárca szolgáltatáskoncepció lényege, hogy azok a bankkártyák, hûségkártyák, jegyek, kuponok, amelyek eddig fizikai formában voltak jelen az ügyfél pénztárcájában, most virtuálisan, a mobiltelefonra letöltött alkalmazásban is megjelennek, és ez lehetõvé teszi, hogy egyetlen érintéssel fizessünk, gyûjtsünk hûségpontokat vagy akár érvényesítsük jegyünket - kihasználva a mobiltelefon által nyújtott lehetõségeket. A Mobiltárca Szövetség célja az innovatív, mobil NFC ("Near Field Communication" azaz közeli/érintésen alapuló rádiófrekvenciás kommunikáció) technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedésének elõmozdítása, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítása és betartatása, a szakmai színvonal biztosítása és folyamatos fejlesztése, a technológia mögött lévõ platform sztenderdizálása. A szövetség a gazdasági fejlõdés elõmozdítása érdekében elkötelezett híve a készpénzkímélõ innovatív megoldások megismertetésének, elterjesztésének a lakosság és a lehetséges szerzõdõ partnerek körében, és ezzel a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésének.

P.: Július elején elindult a magyar mobiltárca tesztje. Mik az elsõ tapasztalatok a pilottal kapcsolatban?

P. G.: A mobiltárca tesztelése 8 hete tart, az eddigi adatok szerint az applikációba beépített virtuális bankkártyát havonta átlagosan közel 5 alkalommal használják a projektben részt vevõk, és ez a szám növekvõ tendenciát mutat. Ez azért rendkívül fontos, mert a hazai pénzügyi kultúrában még mindig a készpénzes fizetés dominál, a bankkártya használat nem jellemzõ. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint például havonta átlagosan nagyjából kétszer fizetnek bankkártyával a magyar fogyasztók. Ugyanakkor a teszt során tapasztalható intenzívebb bankkártyahasználat abból is adódik, hogy a résztvevõk köre eleve gyakrabban élt ezzel a fizetési móddal, mint az átlag. Emellett az adatokból az is kiderül, hogy amint azt a projekt indításakor várták is, fõként a kisösszegû fizetéseket tudja majd kiváltani a mobiltárca, hiszen átlagosan 2500-3000 forint között van a mobil paypass vásárlások értéke. Az alkalmazásba beépített hûségkártyát is használják a tesztelésben részt vevõk. A kísérleti szakaszban közremûködõ budapesti Spar és Interspar üzletek több mint felében éltek már ezzel a lehetõséggel is a tesztelõk. A hûségkártya használati gyakorisága már most elérte a hagyományos plasztik kártyák mutatóit, így kijelenthetjük, hogy a mobil NFC kártya képes kiváltani a hagyományos hûségkártyát az erre nyitott felhasználók körében.

P.: Hogyan látja, legkorábban mikor indulhat el élesben is a magyar mobiltárca?

P. G.: A szolgáltatás kereskedelmi bevezetése a pilot után várható, 2014 elsõ félévében.

P.: Jelezték már az OTP-n kívül más bankok is, hogy csatlakoznak a programhoz?

P. G.: Valamennyi meghatározó piaci részesedéssel rendelkezõ bank érdeklõdött a mobiltárca iránt. Igaz, a pilot programba már más bankot nem tudtunk integrálni, ellenben a kereskedelmi indulás évében várhatóan nem csak egy bank bankkártyája lesz elérhetõ a mobiltárcában. A bankok egyre inkább felismerik, hogy a mobiltárca lehet az a megoldás, amellyel hatékonyan kiváltható a készpénz.

P.: Mit mondana azoknak, akik attól tartanak, hogy NFC-s kártyaolvasóval felvértezett csalók fogják megcsapolni a bankszámlákat a buszokon és metrókon?

P. G.:Sokkal kisebb a valószínûsége annak, hogy a buszon, vagy a metrón a mobiltárcánkban tárolt bankkártyánkról lovasítják meg a számlán tartott forintjainkat, mint annak, hogy egyszerûen ellopják a pénztárcánkat. A mobiltárcában tárolt bankkártyák sincsenek nagyobb veszélynek kitéve, mint a paypass-os plasztik kártyák. A mobiltárca biztonsági beállításainak köszönhetõen azonban ez a kockázat is minimálisra, sõt akár teljesen nullára csökkenthetõ.

Az érintésmentes mobilfizetésrõl is szó lesz a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciáján, amelyen elõadóként Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke is vesz részt. Regisztráljon Ön is!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!