2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kevés a kukoricánk, és keveset érForrás: origo
Utolsó módosítás: 2013-09-24 20:21:12
Világszerte bõ termés várható kukoricából – kivéve a Kárpát-medencét. A magyar gazdák a tavalyinál csak jóval alacsonyabb áron értékesíthetik a gabonájukat.

Temesvári Sándor már alig várja, hogy az esõs idõ után a gépek rá tudjanak menni a Cegléd környékén lévõ kukoricaföldjeire. A gabona megérett, indul a betakarítás.

A terméshozam ugyan nem ígérkezik rossznak, Temesvári Sándor azonban nem lehet teljesen elégedett. „Tonnánként 41 ezer forintos átvételi árra van szerzõdésem, és ez nem az a szint, ami elfogadható jövedelmet hoz” – mondja.

 

Tavaly ilyenkor 60-65 ezer forintért is el lehetett adni egy tonna kukoricát Magyarországon, és ez az árszint egészen 2013 elsõ feléig kitartott. Ma, amikor a betakarítás az ország legnagyobb részén elindult, álomszerû magasságnak tûnik a tavalyi átlagár.

 

A Magro.hu online mezõgazdasági piactér friss adatai szerint például (az ott kínált gabonára értve) az elmúlt hetekben 46-50 ezer forint közötti mélységekben járt a kukorica, és csak az utóbbi napokban kezdett 50 ezer fölé emelkedni.

„Kezdetben a sok víz, késõbb az aszály tizedelte meg a termést” – mondja Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke, aki maga sem számít jelentõsebb áremelkedésre.

„Ha az augusztus 20. körüli esõk pár héttel elõbb megérkeztek volna, 30 százalékkal is nagyobb lehetett volna a hozam” – mondja Temesvári Sándor.

Nyár elején még 8 millió tonnásra becsülték az ország idei összesített termését, jelenleg azonban már úgy tûnik, hogy legfeljebb 6 millió tonnát tudnak betakarítani.

 

Magyarország kukoricaigénye 4-5 millió tonna között mozog évente, ennek nagy része, mintegy 3 millió tonna takarmányként hasznosul. A maradékból etanol illetve keményítõ (izocukor) készül, és általában csak az e feletti részt exportálják. A kivitel tehát az idei szezonban várhatóan nem sokat hoz az ország konyhájára.

Két éve 8 millió tonna, tavaly azonban csak 4,7 millió tonna volt a hozam. Kukoricából tehát idén viszonylag kevés lesz, ráadásul azt sem lehet jó áron eladni, mert amikor esett az esõ, az volt a baj, amikor pedig nem esett, akkor az. A kedvezõtlen magyarországi idõjárást viszont a világpiac nem veszi figyelembe.

Elsõsorban a chicagói és a párizsi árutõzsdék határozzák meg a magyarországi felvásárlási árakat is. A ceglédi vállalkozó profitja tehát nagyrészt függ attól, hogy Amerikában milyen szezont zárnak.

 

A világ legnagyobb termõterületein, az Egyesült Államokban és Ukrajnában egyaránt rekordhoz közeli terméshozam várható, vagyis a kínálat globális szinten egyáltalán nem ígérkezik szûkösnek, ami lenyomja az árakat nálunk is.

 

„A tavalyi árakra, vagyis a kukorica drasztikus áremelkedésére a magyar gazdák várhatóan nem számíthatnak” – mondja Németh István, a Magro.hu ügyvezetõje, gabonakutatási szakértõ.
"Érdekesnek ígérkezik az is, hogy  milyen taktikát követnek a termelõk az alacsony árakat látván, mivel sokuknál a búza még a raktárban pihen. A kukorica és a búza számára együtt pedig sok helyütt nincs elég tárolókapacitás” - teszi hozzá.

Patthelyzet alakult ki, a gazdák egy része vállalja a rizikót, nem kis költségen raktározza a kukoricát, és arra játszik, hogy a következõ hetekben feljebb megy az árszint.

Ám amint halad elõre a betakarítás, a raktárak egyre jobban megtelnek, és a gazdák elõbb-utóbb kénytelenek lesznek alacsonyabb áron szabadulni a terménytõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!