2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Hungarikumokkal a vidék fejlesztéséértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-25 10:59:51
A helyi termékek és közösségi kultúra is hozzájárul a vidék életképességének erõsítéséhez.

Bár sokan lebecsülik a vidék erejét, anélkül nincs város és nincs fõváros sem – jelentette ki Tóth Attila, a megyei közgyûlés alelnöke azon a vidékfejlesztési konferencián, melyet megyénkbeli polgármesterek, vállalkozók, a civil szféra képviselõi részére rendeztek hétfõn a Megyeházán, s melyen a 2014-2020 között megvalósítandó fejlesztési stratégiát mutatták be. Abban kiemelt szerepet kapnak majd a gazdaságélénkítõ és foglalkoztatásbõvítõ programok – hangsúlyozták az elõadók.

Tóth Attila, a megyei közgyûlés alelnöke arról beszélt, hogy az ötvenes években meghatározó volt a vidéki élet, ehhez jól mûködõ mezõgazdaság szükségeltetett, s ennek a modern változatát kell most feléleszteni.

Egyik legfõbb üzenete a stratégiának a decentralizáció: az egyes programokban az önkormányzatok elképzelései valósulnak meg – hangsúlyozta Borbély Mátyás, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal tervezõ elemzõje, aki a Terület- és Településfejlesztési Opetratív Programot (TOP) mutatta be. Elmondta: A TOP-ban fontos szerepet kap a helyi közösségek építése, az erõforrások helyben tartása, a helyi termékek értékesítési együttmûködésének támogatása. Ugyanakkor nem versenyképességi program és nem feladata a területi különbségek kiegyensúlyozása. Alapvetõen nem nyílt pályázatokkal valósulnak meg a programok, mivel elsõsorban az önkormányzatokhoz kapcsolódnak, s így nem lehet azokat „a piacra szabni” – tette hozzá.

2014-2020 között hazánk 3,6 milliárd eurót kap vidékfejlesztési programok megvalósítására. Ennek 42 %-át – a jelenlegi tervek szerint – a mezõgazdasági üzemek életképességének javítására, 26 %-ot az ökoszisztéma állapotának helyreállítására, 17 %-ot a vidéki szegénység csökkentésére kíván fordítani – sorolta Szokai Szilvia, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Hajdú-Bihar megyei referense.

Jantyik Zsolt, a Nemzeti Mûvelõdési Intézet megyei irodájának vezetõje a kultúra és a gazdaságfejlesztés kapcsolatáról beszélt; ezen belül hangsúlyozva a hungarikumok, mint helyi közösségi és identitásképzõ értékek fontosságát, a települések önazonossága megerõsítésének szükségességét. Kitért arra is, hogy a közmunkaprogramot kulturális területre is kiterjesztenék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!