2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hungarikum lett a tokaji aszú, a csabai kolbász és a Béres-csepp isForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-26 20:24:09
A csabai kolbásszal, a hízott libából elõállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bõvítette a hungarikumok gyûjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén jelentette be a bizottság elnöke.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a magyarság kiemelkedõ termékei, a hungarikumok gyûjteménye mellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bõvült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életmûvét és a fröccsöt.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a bizottság kiválasztotta a hungarikum tanúsító védjegy megalkotására kiírt pályázat nyertesét, akinek alkotása a jövõben védjegyként fog szolgálni. A védjegy a magyar értékeket és csúcsteljesítményt képviseli, az 1100, Kárpát-medencében töltött évet és a magyar alkotásokat képviseli. Továbbá segít a hungarikumok megismertetésében és megjelölésében is fogalmazott. Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a választás elõtt a beérkezett pályázatokat, javaslatokat a szakbizottságok véleményezték, és azokat tárták a bizottság elé, amelyek megfeleltek a hungarikumok kritériumainak. A négy új hungarikummal a gyûjtemény jelenleg húsz tagot számlál.

 

Horváth Zsolt értéktár-koordinációs megbízott jelezte, az elmúlt idõszakban minden megyében létrejöttek a megyei értéktárak, és az értéktárbizottságok is mûködnek. A feltáró munkát segíti a Hungarikum Klub mozgalom is, ahol magánszemélyek, baráti társaságok és civil szervezetek kutatják az értékeket, és a helyi és a megyei értéktárba vagy a hungarikumok gyûjteményébe delegálják ezeket tette hozzá. Gyaraky Zoltán, a bizottság titkára újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tavasszal meghirdetett védjegy pályázatra mintegy 370 pályamû érkezett. A többszintû szûrést követõen nyolc került a Hungarikum Bizottság elé. Ezek közül választották ki a nyertest, aki Szent Korona 1000 jeligével pályázott. A védjegyet a védjegyszabályzat elfogadását követõen vezetik be.

A bizottság ülésén hozott döntésekkel kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Kiemelkedõ jelentõségû a város életében és nagy megtiszteltetés, hogy a Hungarikum Bizottság Székesfehérváron ülésezett. A magyar nemzeti értékek kiválasztása és megõrzése fontos feladat, hiszen ezek is erõsítik a nemzeti öntudatot. Külön öröm számunkra, hogy a Szent István Emlékévben, Szent István városában meghozott döntés értelmében a védjegyen az a Szent Korona szerepel, amely a város történelmi múltjának fontos része." – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András azt is hozzátette, éppen ezért indított közadakozást a város, hogy a Szent Korona hiteles másolata Székesfehérváron maradhasson.

 

A Hungarikumok Gyûjteményébe eddig az agrár- és élelmiszergazdaság területérõl a pálinka és a törkölypálinka, a kulturális örökségek közül a matyó népmûvészet, a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Fõapátság és természeti környezete, Budapest (a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út), a Fertõ/Neusiedlersee kultúrtáj, a herendi porcelán, Hollókõ ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetõje, illetve a solymászat került. Természeti környezet kategóriából az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, míg a turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt gazdagította a hungarikumok körét.

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemzõ dolog, amelyrõl a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekrõl és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak: „Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemzõ tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minõségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság erdményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungárium Bizottság hungárikummá minõsít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Fazekas: évszázadok hagyománya ölt testet a hungarikumokban


Csabai kolbász, tokaji aszú, hízott libából elõállított termékek, Béres-csepp - néhány termék azok közül, melyeket legutóbb hungarikummá minõsítettek. "Egyedi ízvilággal rendelkezik, és egy kultúrát is magában foglal a csabai kolbász, amelyet tegnap hungarikummá minõsítettek" – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az M1 Ma reggel címû mûsorában.

"Ha vásárolunk egy hungarikumot, ahhoz tartozik egy termékleírás, ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a termék tényleg azt az értéket képviseli, ami miatt védelemre érdemesnek tartják, amiben akár évszázadok hagyománya testet ölt" – magyarázta a miniszter. Elárulta azt is, hogy a csabai kolbászt hamarosan védjeggyel is ellátják.

Hungarikumnak számítanak a hízott libából elõállított termékek is. Ez egy gyûjtõfogalom, ide tartozik a máj, a tepertõ, a hús. Máshol más módszerrel nevelik a libákat, illetve nem tudják kihozni belõle azokat az ízeket, melyet mi megszoktunk – magyarázta Fazekas Sándor, aki szerint ez egyfajta kiállás a magyar víziszárnyastartók mellett.

A tokaji aszú eddig is védelmet élvezett, a többi közt a bortörvényben nevesítették, hungarikummá minõsítése azonban egy magasabb védelmet jelent – tette hozzá az agrártárca vezetõje, aki elmondta továbbá: bekerült a hungarikumok közé a Béres-csepp is, amely reményei szerint talán megnyitja az utat a biotermékek elõtt. Fazekas Sándor a mûsorban bemutatott egy védjegyet, amellyel hamarosan ellátják a "kézzelfogható" hungarikumokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!