2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kiderült, ki és mekkora fizetésemelést kaphat 2014-benForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-26 21:00:10
Jövõre azon cégeknél, ahol terveznek béremelést, a várható inflációt némileg meghaladó fizetésemeléssel számolnak, ám ebbõl sok helyen a felsõvezetõk kimaradnak.

Javuló kilátásokról és a várható inflációt némileg meghaladó béremelési tervekrõl számolt be azon több mint 200 vállalat és szervezet többsége, amely részt vett a Devise Hungary Kft. és a Simconsult Kft. közös, nem reprezentatív felmérésében. A következõ évi kilátásokat rossznak ítélõk aránya a 2012-es kutatás eredményéhez képest kevesebb mint a felére, 25 százalékról 10-re csökkent, miközben javulásra számít 34 százalék a tavalyi 23 százalékot követõen - ismertette az eredményeket Dara Péter, a Devise ügyvezetõje.

A megkérdezettek 80 százaléka szándékozik bért emelni (2012-ben 61 százalék nyilatkozott hasonlóan 2013-ra vonatkozóan), ám ennek mértéke elmarad a tavalyi tervektõl. A megkérdezettek közel háromnegyedénél a szervezet pénzügyi helyzete határozza meg a bérek változtatásának irányát és nagyságát, 70 százaléknál az egyéni teljesítmény (is) számít, az inflációkövetés pedig a válaszadók közel felénél határozza meg a bérpolitikát. Szakmai képzésekkel a megkérdezettek 44, folyamatszervezéssel 42 százalék szándékozik javítani a hatékonyságon, miközben egyre fontosabbnak tûnik a menedzsment és a középvezetõk képzése is, egyharmados említési aránnyal.

A válaszok alapján a felsõ- és középvezetõk, illetve a diplomások - már ahol munkaköri szintenként döntenek a béremelésrõl - 4 százalék körüli pluszra számíthatnak, a szakmunkások 3,7, a segéd- és betanított munkások pedig 2,7 százalékos emelést kaphatnak, míg tavaly minden kategóriában 4-5 százalék közötti növelést terveztek a munkaadók. Mindez - a kormány 2,4 százalékos, illetve a piaci elemzõk 2 százalék alatti 2014-es inflációs várakozásai alapján - azt jelenti, hogy jövõre némi reálbéremelkedésre számíthatnak a munkavállalók, legalábbis a felmérésben résztvevõ szervezeteknél.

A Hay Group mintegy kétszer ekkora, közel négyszáz cégbõl álló kör terveit felmérõ jelentésébõl szintén az a kép rajzolódik ki, hogy jövõre némi reálbéremelkedésre van kilátás. Egyelõre a válaszadók fele rendelkezik jövõ évi béremelési tervekkel, ez a kör 3-4 százalékos emeléssel számol. (Devise-Simconsult üzleti reggeli résztvevõi is átlagosan arra számítottak, hogy jövõre 3 százalék körüli béremelést kaphatnak, miközben igazán elégedettek 20-25 százalékkal lettek volna.) A mérsékelt reálbéremelkedés már az idén elindul: míg a korábbi években a béremelés mindig alatta maradt az inflációnak, az idén a hazai vállalatok átlagosan 3 százalékos fizetésemelést terveznek, ami - jórészt a rezsicsökkentésnek betudhatóan - meghaladja az idénre várt fogyasztói árindexet.

Rossz hír ugyanakkor, hogy jelentõsen nõtt a béreket befagyasztó vállalatok száma Magyarországon. Míg tavaly a Hay-felmérésben részt vevõ cégek 14 százaléka jelezte, hogy egyáltalán nem emel bért, idén ez a szám 21 százalékra emelkedett (a jövõ évi tervekrõl nem szól ez a jelentés). A felsõvezetõk viszonylag rosszul járnak, fizetésüket a cégek egyharmada nem emeli. Esetükben a munkaadók egy része a 16 százalékos szja-kulcs bevezetésével megnyert többletet - átlagosan évi 5 millió forintot - "koptatja el" azzal, hogy az õ bérüket azóta egyáltalán nem, vagy a többi munkavállalóénál kisebb mértékben emelik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!