2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mexikói falfestmény díszíti a Keleti pályaudvari metrómegállótForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-26 21:38:45
Julio Carrasco Bretón mexikói képzõmûvésznek, a falképfestészet egyik meghatározó alakjának színes muráliája díszíti szerdától a Keleti pályaudvar metróállomását.

A mexikói nagykövetség, valamint Julio Carrasco Bretón festõmûvész felajánlásával tekinthetik meg a metróállomáson áthaladó utasok a 2-szer 6 méteres, A mexikói textilkézmûvesek képzeletvilága címû színes falfestményt - közölte a mexikói nagykövetség. A nagyméretû képen a mûvész a különbözõ etnikai csoportok jellegzetes formakincseinek megjelenítésével mutatja be a mexikói textilkézmûvesség színes palettáját. Az alkotáson láthatók például huipilek (nõi bennszülöttek által viselt hagyományos bõ szabású tunikák), jorongok (férfi tunikák), terítõk, ponchók és szõnyegek. A festményt a mûvész idén februárban a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galériájában tartott kiállítása keretében Budapest városának adományozott.

A festmény különlegessége, hogy itthon elsõként képviseli a nemzetközi népszerûségnek örvendõ, Magyarországon kevésbé ismert mexikói muralista festészetet. A képet a Mexikói Köztársaság különbözõ államai mesterembereinek képzeletvilága ihlette meg. Átfogja a mexikói textilkézmûvesség színes palettáját, a képen látható huipilek, jorongok, terítõk, ponchók, és szõnyegek a különbözõ etnikai csoportok jellegzetes kifejezési formáit mutatják be.

Julio Carrasco Bretón, mexikói festõ és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon: ezeknek a tanulmányoknak késõbb hasznát vette a különbözõ festészeti technikák alkalmazásánál. Ugyanaz a Lino Picaseño y Cuevas, legendás mexikói festõ és építész volt a mestere a San Carlos Képzõmûvészeti Fõiskolán, aki Diego Rivera utait is egyengette.

1973-tól számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket megtalálhatunk a világ 19 múzeumában. Az utóbbi idõben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik; litográfiái a párizsi Atelier Bramsen és a mexikóvárosi Mario Reyes stúdióban készülnek. Julio Carrasco mûvészi karrierjére több hatás nyomja rá a bélyegét a prehispán mûvészektõl kezdve a Nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo képei.

Julio Carrasco több mint 50 falfestményt készített, általában egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és privát kulturális intézmények számára, amelyek Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más országban találhatóak. A megbízó intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsõbb Bíróságot, a Parlament Alsóházát, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzõmûvészeti Akadémia is megbízta egy murál elkészítésével.

Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, többek között a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémáit ábrázolják, képei gyakran erõs szociális érzékenységrõl tesznek tanúbizonyságot. “Az intellektus epopeája” címû falfestményt Párizsban készítette, Genfben állították ki az WIPO székházában (World Intelectual Property Organization). Itt egy speciális, egyéni technikát alkalmazott, amelyet isoplasztikának nevezett el, szilikon és márványpor keverékébõl álló alapon dolgozott. Az így készített falfestmény felgöngyölíthetõ és bárhová elszállítható. Valójában tehát egy akrolfestékkel készült táblaképrõl van szó, amely egyelõre vandálbiztos felületen, a metróállomás pénztára fölött kapott helyet.

A Keleti pályaudvari átadáson részt vett Isabel Bárbara Téllez Rosete, Mexikó magyarországi nagykövete, Dr. Szentes Tamás, Budapest fõpolgármester-helyettese és Bodó Sándor, a BTM fõigazatója is. Szentes Tamás néhány spanyol nyelven elmondott mondattal köszönte meg a mexikóiaik ajándékát, s mint kiderült a latin-amerikai irodalom nagy rajongója, annak közös lényegét a fatalimusban látja. A nagykövet asszony a kép vidám színvilágát emelte ki mint a mexikóiak által küldött pozitív üzenetet, motívumai közül pedig a napot, amely már az aztékoknak is fontos jelképe volt. Bolla Tibor, a BKV igazgatója kérdésünkre elmondta, a 4-es metró 2014. március legvégén nyílik meg, ekkortól szállít majd utasokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!