2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Helyesírási hibák kerültek az új diplomákbaForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-07-08 18:42:00
Értelmetlen angol szavakra és ócska formátumra panaszkodnak a friss diplomájukat megszerzett hallgatók.

Több hiba is csúszott a most elõször kiadott új egyetemi diplomák szövegébe, Debrecenben például az angol nyelvû szövegben helytelenül a communikation szó szerepel k-val. Az egyetemek azt is kifogásolják, hogy az oklevelekben nem szerepel a kar neve, a nyomtatvány nem tûnik idõtállónak és megjelenése nem igazán méltó egy diplomához.

A most végzett egyetemisták kapnak elõször új típusú diplomát, az új formanyomtatványokba azonban több hiba csúszott. Egy a Debreceni Egyetem által most kiadott oklevélben például a kommunikáció tanári szakképzettség nevét "Communikation and Media Sciences teacher"-nek fordították, holott a communication szót helyesen c-vel kell írni. Az Index fordítással is foglalkozó munkatársa szerint az egész angol szöveggel problémák vannak, az ugyanis nem angolul, nem is hunglishul, hanem valamilyen köztes nyelven írodott, amitõl érthetetlen és hiteltelen az egész.

A Debrceni Egyetem 15 kara 3600 diplomát állított ki, nagy volt a nyomás, így fordulhatott elõ ez a sajnálatos hiba, mondta az Indexnek Turi Gábor az egyetem Külsõ Kapcsolatok Igazgatóságának vezetõje. Az egyetem természetesen kicseréli a hibás diplomát, ha ezt a hallgató kéri, tette hozzá.

Mint kiderült, nemcsak abban az oklevélben szerepel ez a hiba, amelyet az Index egyik olvasója elküldött nekünk. Vele együtt végzett évfolyamtársának diplomájában is hibásan szerepel a communication szó.

Nemrégiben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzõsei azt kifogásolták, hogy oklevelükben a specialisation szót az angol nyelvû fordításban kétszer s-sel, egyszer z-vel írták. A Független Hírügynökség szerint a diákok attól tartanak, hogy így külföldön nem fogják hitelesnek tartani az oklevelüket. Az oktatási minisztérium szerint azonban itt nincs hiba, mert a vitatott szót így is és úgy is lehet írni, mindkettõ helyes.

 

A hiteles diploma magyar nyelvû, az egyetemek emellett kiadhatják az oklevelet angol vagy más nyelven is, mondta az Indexnek Manherz Károly az oktatási tárca szakállamtitkára. Kötelezõ viszont angolul elkészíteni az oklevélmellékletet, amely tételesen felsorolja, milyen krediteket végzett el a hallgató, ez ugyanis fontos ahhoz, ha további tanulmányokat akar folytatni külföldön.

Az új formanyomtatványokat információink szerint a Magyar Rektori Konferencia is kifogásolta. A Pátria Nyomda által készített változatban például nem szerepel a kar megnevezése, amit több egyetem vezetõje is szóvá tett. Manherz Károly errõl azt mondta: a diplomát nem a kar, hanem az egyetem adja ki, s az oklevelet minden esetben az egyetem rektora és a záróvizsga-bizottság elnöke írja elá. Ettõl függetlenül az oklevél mellékletében szerepel a kar megnevezése.

Voltak egyetemek, akik azt kifogásolták, hogy az új oklevél egy nem túl idõtálló A4-es papír, amit ha késõbb (más egyetemekre jelentkezésnél, munkaválallásnál) fénymásolni kell, hamar tönkremehet. Egyetemi berkekben többen úgy vélik: az új formanyomtatvány külalkja nem méltó a diplomához.

A diploma speciális, védett papírra készül, mondta Manherz Károly. A szakállamtitkár szerint sokan a cirkalmas, kézzel írott betûket tartalmazó diplomákat szokták meg, és ehhez képest valóban egyszerûbbé vált az oklevél. Nyugat-Európában már legalább 15 éve ilyeneket adnak ki. Van olyan külföldi egyetem, ami a legegyszerûbb irodai A4-es papírra nyomtatja ki a diplomát, amit egy pecséttel hitelesít.

A hazai diplomákat még néhány évvel ezelõtt is sok helyen kézzel írták. Elõfordult az is, hogy a kézzel írott rész mellé nyomtatott szöveget ragasztottak. A szakállamtitkár szerint az új diplomaformátumot és az oklevélmellékletet az egyetemeken is elterjedt elektronikus adatfeldolgozás indokolja: a legtöbb helyen már megszûnt az index, a jegyeket az oktatók számítógépen viszik fel az Egységes Tanulmányi Rendszerbe.

Hozzászólások
Beküldte: Joe (2014-03-22 19:24:57)

Sajnos, tényleg nagyon  gagyi az egész! Régen még legalább bizonyitvány alakja, formája volt a dolognak. Ez meg egy vacak a4 boritó és 2 a4-es lap, ami még beragasztva sincs. El kellene gondolkozni rajta, hogy az ember mennyit dolgozik egy ilyen papírért és megadni a hozzáillõ rangját!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!