2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mobilkészülék-javító szervizközpontot létesít a kínai ZTE MagyarországonForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-27 08:47:43
Mobilkészülék-javító európai szervizközpontot telepít Magyarországra a kínai ZTE telekommunikációs cég; az együttmûködési nyilatkozatot kedden írták alá Budapesten.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta: a magyar gazdaság keleti nyitás politikája újabb állomásaként jön Magyarországra ez a beruházás, amelynek elsõ ütemében év végéig 50 munkahelyet teremtenek. Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar gazdaság a válság után azt a célt tûzte ki, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja, amelyhez egy versenyképes befektetési környezet kialakítására törekedett.

A Kínával fennálló külkereskedelmi forgalmunk is jelentõsen, 10 év alatt 2,2 milliárd dollárral 7,2 milliárd dollárra nõtt - ismertette Szijjártó Péter. A mostani beruházás európai jelentõségû, hiszen a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója tervez beruházni Magyarországon - mondta a külgazdasági államtitkár, hozzátéve, hogy a céggel való együttmûködés nem új keletû. Mint elmondta: 2005-ben a ZTE képviseleti irodát nyitott Magyarországon, 2010-ben létrehozta magyarországi leányvállalatát, tavaly pedig regionális hálózati központját és call-centerét.

Ezen fejlesztésekkel 4,3 milliárd forint befektetést hozott Magyarországra a ZTE - tette hozzá az államtitkár. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a mostani beruházáshoz számos magyar kis- és középvállalat tud kapcsolódni, és az ígéretek szerint a ZTE tovább növeli majd magyar alvállalkozóinak számát. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a ZTE megtalálja számításait Magyarországon és még több beruházást valósít majd meg, amelyre Magyarország mindig nyitott lesz.

Csang Hsziaovei, a ZTE európai régiójának alelnöke elmondta: a jelenlegi beruházás egymillió eurót tesz ki, amelyet három-öt éven belül 10 millióra terveznek bõvíteni. Csang Hsziaovei elmondta: Magyarországon fejlett a telekommunikációs infrastruktúra, s felveszi a versenyt akár a francia, az angol, vagy a németországi szektorral. Hangsúlyozta: a cégnek nagy a magyar piaci részesedése, ezért vált szükségszerûvé egy mobilkészülék-javító központ létesítése. A cég európai régióvezetõje kiemelte, Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor jól ismerte fel azt, hogy a sikerhez kitartó munka kell, és az ország sikere vállalatainak sikerén is múlik.

Megemlítette, hogy cége a kínai kormánytól minden évben 150 millió dollár támogatást kap, amelybõl jut forrás Magyarországra is.  Az alelnök egyben kiemelte: a ZTE hídszerepet kíván betölteni Magyarország és a kínai vállalatok között, amelyben ajánlják a távol-keleti vállalatoknak a magyarországi befektetési lehetõségeket. Az együttmûködési nyilatkozatot Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnök-helyettese és Csang Hsziaovei írta alá.

A ZTE Corporation egy kínai távközlési berendezésekkel és rendszerekkel foglalkozó multinacionális cég, Kína második legnagyobb távközlési cége a Huawei után. Központja Shenzhen, egy 10 milliós dél-kínai nagyváros. A ZTE a világ ötödik legnagyobb mobiltelefonokat gyártó cége, és a világ 2011-es mobil eladási listáján a negyedik.
Fõ termékei vezeték nélküli és optikai átviteltechnikai eszközök és távközlési szoftverek, fõ ügyfelei pedig telekommunikációs cégek, mint például a kanadai Telus, az angliai Vodafone, a spanyol Telefonica, a France Telecom, és az ausztrál Telstra.

A nyolcvanas években államilag támogatott ûrkutatási program gyermekeként létrejött egy hi-tech cégcsoport. Ezen belül alapították meg 1985-ben a Zhongxing Telecommunication Equipment Corporationt, amit mára csak rövidítve, ZTE-ként ismerünk. 1997 óta jegyzik a céget a kínai tõzsdén, 2004 óta pedig Hong Kong tõzsdéjén is. Azóta folyamatosan terjeszkedik, és több kontinensen hoztak létre kutató-fejlesztõ központokat, valamint kezdték meg a gyártást. Jelenleg ausztrál, német, amerikai és hong-kongi leányvállalatai vannak, valamint észak és dél amerikai, európai, afrikai kereskedelmi központjaik és oroszországi irodájuk. A ZTE Hungary Kft. már száznál több szakembert foglalkoztat Magyarországon, és további fejlesztéseket terveznek Európa szerte.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!