2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A magyar internetezõk fele tart megfigyeléstõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-28 08:00:57
A hazai internetezõknek csaknem fele tart attól, hogy internetes tevékenységét valamilyen kormányszerv megfigyeli és kétharmaduk tart bûnözõk visszaéléseitõl.

A szigorú szabályozást szinte minden internetezõ fontosnak tartja – tájékoztatta közleményben felmérésének eredményérõl az MTI-t a G Data kiberbiztonsági vállalat magyarországi képviselete.

A G Data magyarországi képviselete megbízásából ezer hazai internetezõ megkérdezésével az NRC piackutató vállalat végzett reprezentatív felmérést az Edward Snowden által kirobbantott, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintõ megfigyelési botránnyal kapcsolatban.

A felmérésben azt vizsgálták, hogy a magyar internetezõk mennyire tartanak attól, hogy a népszerû közösségi oldalak, esetleg kormányszervezetek vagy internetes bûnözõk visszaélnek az adataikkal, illetve, hogy tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést.

A felmérésben a magyar internetezõk 14 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalta már, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-lal kapcsolatban 8 százalék volt. Összességében a válaszadók 27 százaléka számolt be személyes adattal való visszaélésrõl.

A magyar internetezõk 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövõben visszaél személyes adataival, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Az említett vállalatokban azok közül is kevesen bíznak, akik egyébként nem tartanak ilyen visszaéléstõl. A válaszadók körülbelül negyedét viszont nem zavarja adatai felhasználása, mivel úgy gondolja, hogy ennek fejében számára hasznos reklámanyagokat kap. A személyes adatok reklámcélú felhasználása miatt az 50 év felettiek (81 százalék) kiemelkedõen aggódnak.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezõk 33 százaléka tart. Hatósági megfigyeléstõl elsõsorban a férfiak (56 százalék), illetve az idõsebb generáció (59 százalék) tart.

A legtöbben azonban (66 százalék) bûnszervezetek visszaélései miatt aggódnak.

Végül arra a kérdésre, mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azt nagyon fontosnak (62 százalék) vagy fontosnak (33 százalék) tartja.

A G Data magyarországi képviselete arra hívja fel az internetezõk figyelmét, hogy személyes adataikat a lehetõ legkevesebb weboldalon osszák meg, a közösségi oldalakon pedig csak szigorúan a nyilvánosságnak szánt adatokat tegyék közzé. A számítógépeken pedig elengedhetetlenül fontos megbízható forrásból beszerzett jogtiszta programokat, illetve folyamatosan frissített vírusirtót és tûzfalat használni – szögezi le a közlemény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!