2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Tülekedés az ingyentüzelõértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-28 08:09:34
Még szeptembert írunk, de az erdõkben már megjelentek a tolvajok.

Nem füstöl minden kémény, nincs még nagyon hideg. Rövidesen viszont fellobbanhat a tûz azokban a kályhákban, kazánokban is, amelyeket a szociális faprogramból származó ingyenes tüzelõvel fûtenek. A rászorulóknak azonban még várniuk kell. Nem tudni ugyanis, hogy mikor és mennyi fa jut idén a kezdeményezéshez csatlakozott településeknek. Az általunk megkérdezett helyeken egy köbméter jutott egy ingatlannak.

Nem volt ez másként Tiszacsegén sem. A város idén harmadjára vesz részt a szociális faprogramban. Zsólyominé Gyenes Anikó titkársági elõadó azt mondja, az elõzõ fûtési idõszakban 150 köbméter tûzifát osztottak szét. A 2,7 millió forint értékû famennyiséghez 381 ezer forint önrészt biztosított az önkormányzat. Idén viszont ennél több, 870 köbméter tüzelõben reménykednek, mert így minden lakásfenntartási támogatásban részesülõn tudnának segíteni.

Nyírmártonfalva 700 háztartásának túlnyomó többségében fával fûtenek. Kövér Mihály Csaba polgármester azt mondja, az emberek a környezõ véghasználatra kijelölt erdõkbõl gondoskodnak a tüzelõrõl, a gallyfát ugyanis kedvezményesen vásárolhatják meg az erdõgazdaságtól. Tavaly összesen 360 család kapott a szociális programban tûzrevalót. A településvezetõ abban bízik, hogy idén minden rászorultnak segíthetnek tüzelõvel.

Tégláson is rendszeresen jelentkeznek a Nyírerdõ Zrt.- hez gallyszedésre a lakosok. Czibere Béla polgármester úgy fogalmazott lapunknak, hogy ezen kívül csak a legrászorultabbaknak jut ingyenes fa, amelyet az önkormányzati utak melletti fasorokból, erdõkbõl vágnák ki. Évente 10– 20 családon segítenek akácfával, 5–10 mázsa jut nekik.

Kabán a lakásfenntartási pályázat keretében támogatják a legnehezebb körülmények között élõket. Ennek 50 millió forint a költségvetése, aminek 10 százalékát a város biztosítja. Ebbõl évente 800 háztartást, átlagosan 63 ezer forinttal tudnak segíteni – tudtuk meg Szegi Emma polgármestertõl.


Már lopnak az erdõbõl

A fûtési szezon közeledtével „munkába álltak” a fatolvajok is. Varga László, a Hajdúhadházi Erdõbirtokossági Társulat elnöke szerint idén õsszel is rendszeresek a lopások. – Évrõl évre egyre nagyobb a kárunk. 2013-ban már 8 millió forintnál tartunk. Nem állíthatunk azonban minden fa mellé õrt! – magyarázza a szakember, aki arról is beszámolt, hogy rendszeresen megfenyegetik õket a tolvajok. Tehetetlenek azonban, mivel, úgy látja, a törvényeknek nincs visszatartó ereje. Ezt 14 állami szervnél tette szóvá a mintegy 300 erdõtulajdonost tömörítõ társulat vezetõje.

Varga azt mondja, az elkövetõk rendszerint csoportosan dolgoznak, és leggyakrabban gyalog vagy biciklivel hordják el a fát. – A fiatal egyedeket is viszik. Ha kivágnak egy 40–50 éves fát, akkor annak a helyén leghamarabb 100 év múltán lesz kitermelhetõ fa – zárja mondandóját az erdész.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!