2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Véres öngyilkos merénylet - több mint harminc áldozatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-09 15:09:45
Kettõs öngyilkos merénylet történt Irakban.

Legkevesebb 34 ember vesztette életét és hatvanan megsebesültek, amikor kettõs öngyilkos merénylet történt Irak északi részén - közölték csütörtök reggel kórházi és rendõrségi források.

 

Az eddigi adatok szerint 42 ember vesztette életét négy iraki merényletben csütörtökön. Ez a legvéresebb nap az országban azóta, hogy június végén az amerikai csapatok kivonultak a városokból. A támadások fele - egy kettõs öngyilkos merénylet - az északi Tal Afar városában történt, míg a másik kettõt Bagdadban követték el. A Tal Afar-i merényletek célpontja az egyik helyi rendõrségi tisztviselõ és a biztonsági erõknél szolgáló testvérének a háza volt - közölte a tartomány rendõrfõnöke, Khaled Hamdani tábornok. A részletekrõl szólva elmondta, hogy az elsõ támadó rendõri egyenruhában érkezett a helyszínre, ahol felrobbantotta a testére erõsített pokolgépet, megölve a rendõrt, annak feleségét és kislányát, és megsebesítve a férfi testvérét.

Percekkel késõbb egy másik támadó érkezett a helyszínre, aki elvegyült az áldozatok segítségére sietõ tömegben, és szintén felrobbantotta a testén elrejtett pokolgépet. A helyi kórház szerint a két robbanásban 35 ember - köztük nõk és gyermekek - vesztette életét és 61-en sebesültek meg. Ez volt a legvéresebb támadás azóta, hogy az amerikai csapatok átadták a városok - közte Tal Afar - ellenõrzését az iraki erõknek.

A nap folyamán két további robbanás is történt, amelyek hét ember halálát okozták és 29 embert megsebesítettek Bagdadban. Az egyik merényletet a fõváros Szádrváros nevû központi kerületének egyik piacán követték el, míg a Karrada üzleti negyedben egy út mentén elhelyezett pokolgép robbant az iraki Központi Bank vezetõjének konvoja mellett. Utóbbi támadásban a biztonsági erõk két tagja is megsebesült.

Az Egyesült Államok katonái a 2011-ig tervezett csapatkivonás keretében június 30-án vonultak ki az iraki városokból, ahol ezentúl az iraki erõk látják el a biztonsági feladatokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!