2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A fekete bojtárra emlékeztek NagyrábénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-28 08:32:30
Sinka István versei nyelvezetét, ízét, színét, minden szépségét a bihari föld adta, a bihari tájak és csillagok színezték, az õsi múltba visszatekintõ lelkiség formálta. Rajta kívül kevesen tudták olyan varázzsal megénekelni a pásztorok világát, a táj és az ember sorsát, mint õ.

A magyar parasztság legelesettebb rétegébõl, a bihari puszták világából az irodalomba került költõ munkásságára emlékezõk szeptember 26-án kora este a református egyházközség parókiája udvarán álló Kodály- Sinka emlékoszlopon helyezték el a tisztelet koszorúját, majd a Kossuth Lajos Mûvelõdési Ház- és Könyvtárban Szép értelme földi dolgainknak címmel zenés emlékmûsor keretében idézték fel a feledés ködében rejtõzõ költõ irodalmi munkásságát.

Az ösztönös tehetségû költõ magas érzelmi töltetû verseinek születését, a költõ rejtett pályakezdésével, annak vers világával, regényes életrajzával és késõbbi munkásságával kapcsolatos-ma már irodalomtörténet részévé vált- emlékeket Dr Bakó Endre irodalomtörténész osztotta meg a népes hallgatósággal, megállapítva: Sinka István költészete megbecsülendõ érték a népi lírán belül, még Erdélyi József költészetéhez képest is.

Az est második felében a Kocsis Csaba író által szerkesztett emlékmûsorban Bai Károly, Kiss Tamás, Kocsis Csaba, Lakatos Antal, Papp Imréné és Varga Dezsõ versben, prózában, énekben és zenében idézte fel Sinka István költészetének legszebb alkotásait, így azokat is, amelyekbõl visszaköszöntek az egykor Nagyrábé, Szerep és Sáp határában élõ emberek és azok történetei.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!