2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Appra magyar! néven alkalmazásfejlesztõ kampányt indítanakForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-30 08:00:17
Appra magyar! néven hagyományteremtõ szándékkal alkalmazásfejlesztõ versenyt indít az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) - jelentette be a szervezet Budapesten.

A Microsoft által kezdeményezett, az Apcom, az eNET, a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a Telenor támogatását élvezõ verseny keretében a szervezõk az elmúlt bõ egy év legjobb magyar mobilalkalmazásait keresik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fõvédnökségével rendezett verseny célja a legkiválóbb magyar alkalmazásfejlesztõi teljesítmények elismerése és a tudatos mobileszköz-használat terjesztése.  A Microsoft Magyarország ügyvezetõ igazgatója, Papp István a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdeményezés a teljes iparág összefogását tükrözi, és bíznak benne, hogy nemes szakmai hagyomány válik belõle.

Vályi-Nagy Vilmos, az NFM infokommunikációért felelõs államtitkára, a verseny fõvédnöke az alkalmazásfejlesztõ ágazat nemzetközi helyzetérõl szólva emlékeztetett arra, hogy az ágazatért felelõs miniszterek néhány nappal ezelõtt Párizsban intézkedési csomagot fogadtak el a mobil alkalmazásfejlesztés és innovatív eszközök használata területén tapasztalható európai lemaradás felszámolására, a piacot uraló amerikai vállalatok versenyelõnyének behozására.

Magyarország számára is fontos, hogy minél nagyobb számban legyenek alkalmazásfejlesztõ vállalatai - mutatott rá. A meglévõ néhány vállalat piaci volumenét tekintve még nem éri el azt a szintet, amit a piaci potenciál lehetõvé tenne. Ezért is fontos számunkra minden olyan kezdeményezés támogatása - hangsúlyozta az államtitkár -, amelyik alkalmazásfejlesztéssel, mobilmegoldások fejlesztésével járul hozzá hétköznapi életünk egyszerûbbé, könnyebbé tételéhez.

 

A minisztérium ezért a lehetõ legtöbb forrást igyekszik majd az ágazat fejlesztésének finanszírozására fordítani, és a következõ hét éves ciklusban az Európai Unió és ezen belül Magyarország is "kifejezetten, hangsúlyosan, támogatni fogja az iparágat" - fogalmazott Vályi-Nagy Vilmos. A téma még nem szerepel az EU Digitális Agenda 2020 hivatalos programjában, "ezért kezdeményeztük annak kiegészítését a mobilágazat és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésének támogatásával" - tette hozzá.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke rámutatott, hogy manapság a 10 milliós Magyarországon közel 12 millió mobiltelefon mûködik, és 3,5 millióan használnak olyan okostelefont, amelynek tudása már meghaladja egy korábbi személyi számítógépét. Tudomásul kell venni, hogy a PC-korszaknak vége - szögezte le. Ezt felismerve a mobil alkalmazásfejlesztés erõre kapott, a hagyományos IT-fejlesztõk is alkalmazkodtak az új környezeti feltételekhez, és alkalmazásaik mobil verzióival is megjelennek a piacon. A magyar szoftverexport 2011-ben 180 milliárd forint volt, ebbõl 160 milliárd forint volt a hozzáadott érték, amely a magyar export hét százalékának felel meg. Az IVSZ számításai szerint a magyar szoftverexportot öt éven belül megfelelõ ágazati támogatással akár meg is lehetne duplázni.

Az IVSZ országos oktatási programokkal igyekszik támogatni, hogy a fiatalok jó gondolataikkal szálljanak be az Appra magyar! programba, és alkalmazásaikat ne csak magyar, hanem angol nyelven is fejlesszék ki, ami a hazai 3,5 milliós helyett rögtön egy másfélmilliárdos felhasználói piacot nyit meg elõttük - mondta el Laufer Tamás, az IVSZ elnöke. A bármely platformra, akár Android, akár Microsoft, akár iOS operációs rendszerre írt és az ennek megfelelõ piactéren tavaly július elseje után letölthetõvé tett alkalmazásokat szeptember 26-tól november 8. éjfélig lehet a versenybe benevezni. Alkalmazást annak megrendelõje is nevezhet, de a díjat a fejlesztõ fogja kapni. A díjátadóra december 5-én kerül sor - hangzott el a tájékoztatón.

A platformfüggetlen verseny pontos feltételei megtalálhatók a http://appramagyar.hu/ oldalon. A felmerülõ kérdésekre az Appra magyar! Facebook-oldalon lehet majd választ kapni.

 

Egyéb tudnivalók

Az Appra Magyar! versenyt 2013. december 5-én nagyszabású gála zárja le, amelyen a mobilkommunikációs iparág meghatározó szereplõi és a média képviselõi jelenlétében mutatkozhat be az a kategóriánként 3-3 alkalmazás, amelyet a szakmai zsûri korábban beválogatott a rendezvény shortlistjébe.

A bemutatkozást követõen a zsûri a helyszínen röviden véleményezi az alkalmazásokat, és kategóriánként kihirdeti a gyõztest. A nyertes applikáció fejlesztõi fejlesztõi 200 000Ft értékû ösztöndíjprogramban részesülnek. Hasonló díjban részesül a közönségdíj nyertese is, amelyet az összes alkalmazás közül a legtöbb lájkot kapott induló tudhat magáénak.

Az est fénypontjaként átadásra kerül az Év Magyar Alkalmazása 2013 díj, amelyet az idei évtõl hagyományteremtõ jelleggel minden évben kiválaszt a zsûri. A díj számos ajtót kinyit a nyertes csapat elõtt, hiszen amellett, hogy az egész iparág figyelmét felhívja munkájukra, a csapat két tagja lehetõséget kap, hogy kiutazzon Európa egyik legrangosabb ICT eseményeként számon tartott barcelonai Mobile World Congressre.

Az Appra Magyar! szervezõi és támogatói emellett a teljes mezõnyben keresik az ígéretes és tehetséges hazai startup alkalmazásokat, amelyeket belátásuk szerint különdíjakkal is jutalmazhatnak. Lépj ki te is a reflektorfénybe, hiszen nem csak a szakma, de a nagyközönség elismerése is rád vár, amihez nem kell mást tenned, mint jelentkezni 2012. július 1-je után publikált alkalmazásoddal. Appra Magyar!

A Microsoft által kezdeményezett, az Apple, az eNET, a Telekom és a Telenor által egyaránt támogatott Appra magyar! projekt célja a legtehetségesebb hazai alkalmazásfejlesztõk felkutatása. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által indított alkalmazásfejlesztõ versenyre 2013. november 8-ig nevezhetnek a jelentkezõk. Az Appra magyar! fõvédnöke Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelõs államtitkára.

A különleges összefogásra épülõ, hagyományteremtõnek szánt Appra magyar! alkalmazásfejlesztõ verseny küldetése a hazai digitális tartalomipar legjobbjainak felkutatása mellett a magyar okostelefon-tulajdonosok inspirálása a tudatos alkalmazáshasználatra. A verseny a több hónapos intenzív médiajelenlétnek köszönhetõen egyedülálló lehetõséget biztosít a hazai appfejlesztõk számára: a legjobb alkalmazások nemcsak a szakmai elit, hanem közvetlenül a végfelhasználók elõtt is bemutatkozhatnak.

Idén az Appra magyar!-ra november 8-ig az alábbi öt kategóriában nevezhetnek a jelentkezõk a 2012. július 1. után valamely alkalmazásboltban publikált fejlesztésükkel:

Élet/Mód – minden, ami a mindennapi életünk során hasznos vagy érdekes lehet

Közhasznú – gyógyítást, vagy fogyatékkal élõk életét, közügyekben való eligazodást, ezzel kapcsolatos ügyintézést, segítõ alkalmazások

Játék – minden, ami szórakoztató

Üzleti – üzleti vagy egyéb munkát segítõ alkalmazások. (pl. banking, produktivitás)

Oktatás – a gyerekek vagy felnõttek tanulását, szórakozását segítõ és támogató alkalmazások.

A beérkezett pályamunkákat 5 fõs szakmai zsûri bírálja el, valamint a közönség is szavazhat a legjobb fejlesztésre. A kategória-gyõztesek és a közönségdíjat elnyerõ applikáció fejlesztõi 200 000 forint értékû ösztöndíjprogramban részesülnek, míg a zsûri által legjobbnak ítélt alkalmazást elkészítõ csapat két tagja Európa egyik legrangosabb ICT eseményeként számon tartott barcelonai Mobile World Congress-re nyer kiutazási lehetõséget. Továbbá a nyertes alkalmazás fejlesztõi részt vehetnek a szakmai támogatók által felajánlott mentori programban, amely oktatással/tréninggel segíti majd munkájukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!