2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Idõsek Világnapja – a rendõrség tanácsaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-02 11:42:08
Az ENSZ elõször 1991-ben rendezte meg az idõsek világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról. Magyarországon minden ötödik ember idõskorúnak számít, vagyis már betöltötte hatvanadik életévét.

Egy 79 éves balmazújvárosi asszonyt 2013. szeptember 20-án délelõtt azzal szólított meg az utcán egy férfi, hogy ajándékot hozott neki. Az asszony beült a férfi autójába, hogy otthonában vegye át a csomagot. A nõ lakásán a férfi már több tízezer forintot kért az általa hozott csomagért cserébe. A sértett kifizette a pénzt az értékesnek vélt ajándékért, amirõl késõbb kiderült, hogy olcsó tányérokat tartalmaz. A nõ ezt követõen feljelentést tett a rendõrségen. A balmazújvárosi nyomozók a város térfigyelõ kameráinak segítségével beazonosították az elkövetõt, aki megyénkben vélhetõen több embert is becsapott hasonló módon.

A rendõrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bûncselekmények áldozatává válásának tekintetében különös figyelmet kell fordítani az idõskorú állampolgárok védelmére. Az idõs emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bûncselekmények jelentik, ezek közül is elsõsorban a lopás (zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás), csalás, sikkasztás és rablás. A sérelmükre elkövetett bûncselekmények során az elkövetõk azt használják ki, hogy az áldozatok jószívûek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás. Az idõs emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükbõl adódóan könnyebben megtéveszthetõek.

A biztonság nagyon sok esetben nem pénz, sokkal inkább óvatosság, odafigyelés kérdése. Kérjük, fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztályának tanácsait:

- Idegent ne engedjen be a lakásba.

- A kertkaput, lakásajtót akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, mivel a besurranó tolvajok a nyitott ajtón, ablakon és erkélyajtón jutnak be az ingatlanba.

- Értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem elõtt! Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illetõ ne lássa, hol tartja megtakarítását!

- Ha gyanús személyek csöngetnek be Önhöz, ne nyisson ajtót! Házalókat ne engedjen be otthonába, tõlük ne vásároljon.

- Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék el fényképes igazolványát. Az elkövetõk sokszor valamilyen szolgáltató cégre hivatkozással, annak alkalmazottjaként jelentkeznek. A szolgáltatók általában elõre egyeztetett idõpontban keresik fel az ügyfelet. A szolgáltatóknál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történõ jóváírással egyenlítik ki.

- Fokozottan figyeljen, ha nagyobb összeget vesz fel bankban vagy valamelyik automatánál. Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetõleg ne menjen egyedül. Bankkártyájuk mellet ne tartsák annak PIN-kódját.

- Kórházba csak a legszükségesebb dolgot vigye magával! Az ékszereit, óráját hagyja otthon! Ne vigyen magával nagy mennyiségû készpénzt.

- A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomás és megállók a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet nyújtanak. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság a városi rendõrkapitányságokkal közösen kiemelt figyelmet fordít a szépkorúak biztonságának védelmére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!