2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Autósok, figyelem! Így vezessünk õsszelForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-06 09:25:34
Október elsõ napjaira már bõséges ízelítõt kaphattunk az õszi idõjárásból. A hõmérséklet egyre többször süllyed fagypont alá, a jövõ hét elején esõ, zápor elõfordulhat, gyakori a ködös, szürke idõ.

Minden évszaknak, így az õsznek is megvannak a sajátosságai, amelyekre fel kell készítenünk az autónkat és magunkat, hogy elkerüljük a baleseteket. Az õsz a lombhullatás ideje, és egyben sajnálatos módon az egyik legcsapadékosabb idõszak, így készen kell állnunk a hirtelen esõzésekre - néha a jégesõre is -, a sárra, valamint az átázott, roppant csúszós, néhol a teljes utat letakaró levélszõnyegre. Ilyen idõben kiemelten fontos, hogy az út, a látási és az idõjárási körülményeknek megfelelõ sebességet válasszunk. Például csúszós úton akkor se vegyünk be kilencvennel egy kanyart, ha azt a táblák megengednék. A megfelelõ gumi kiemelten fontos fékezésnél - akár métereket is javíthat a féktávon -, így ha abroncsunk már elhasználódott, vagy nem elég jó a tapadása, cseréljük le. A friss rendõrségi adatok szerint a gyorshajtók mintegy 70 százaléka relatív gyorshajtás miatt válik baleset áldozatává.

A változó környezetre az autósoknak is fel kell készülniük, óvatosabban, körültekintõbben kell vezetniük. Az õszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemzõ oka, hogy a gépjármûvezetõk nem a megváltozott idõjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelõen vezetik jármûveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkezõ útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden jármûvezetõ megfelelõen felkészítse jármûvét a megváltozott körülményekre és legyen önmaga is tisztában azzal, hogy az õszi közlekedési viszonyok más jármûvezetõi magatartást követelnek.

A nyári kánikula komolyan megrongálhatja a gépjármû finommechanikáját és korosabb alkatrészeit, ezért érdemes egy nagyvizitet tartani a nagy meleg elvonulta után. Az ilyen ellenõrzéseket bízzuk inkább a szervizre, ahol a nagyvizit során átnézik a motorteret, és cserélik az apróbb alkatrészeket, így megelõzve, hogy a meleg által már lestrapált alkatrészeket egy hidegfront, vagy egy komolyabb esõzés végleg tönkretegye.
Van azonban néhány alapvetõ dolog, amit mi magunk is megtehetünk minden indulás elõtt, ilyen például, hogy ha szükséges, mossuk le a szélvédõt, állítsuk be a tükröket, ellenõrizzük a fényszórókat, az index mûködését. Ezeket a kontrollokat heti egyszer érdemes elvégezni.

Õsszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármû világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelõen mûködjenek - tanácsolja a Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság. Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, ami nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedõket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elõ.

A gépjármûveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenõrzésére figyelnek, holott az õszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól mûködõ ablaktörlõ, a megfelelõ ablakmosó folyadék vagy a páramentesítõ. A rendõrök azt javasolják, próbáljunk meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, esõs idõjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelõzhetõk az erre az idõszakra leginkább jellemzõ "koccanások", valamint az azokkal együtt járó kellemetlenségek.

Jól megválasztott sebességgel, körültekintõbb, elõrelátóbb vezetéssel, és az adott körülményekre leginkább felkészített autóval - ez azt jelenti, hogy aki rendszeresen kora reggel, hajnalban, illetve késõ este közlekedik, az már most felszereli a téli gumikat - nagyobb eséllyel lehet megelõzni a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelõhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépõ gyalogosokra. Ne feledjük: nagyobb követési távolságot tartva érdemes vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manõverezés esetén pedig a hibák korrigálására is nagyobb hely marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!