2018. április 23. Hétfő, Béla.
 
Autósok, figyelem! Így vezessünk ősszelForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-06 09:25:34
Október első napjaira már bőséges ízelítőt kaphattunk az őszi időjárásból. A hőmérséklet egyre többször süllyed fagypont alá, a jövő hét elején eső, zápor előfordulhat, gyakori a ködös, szürke idő.

Minden évszaknak, így az ősznek is megvannak a sajátosságai, amelyekre fel kell készítenünk az autónkat és magunkat, hogy elkerüljük a baleseteket. Az ősz a lombhullatás ideje, és egyben sajnálatos módon az egyik legcsapadékosabb időszak, így készen kell állnunk a hirtelen esőzésekre - néha a jégesőre is -, a sárra, valamint az átázott, roppant csúszós, néhol a teljes utat letakaró levélszőnyegre. Ilyen időben kiemelten fontos, hogy az út, a látási és az időjárási körülményeknek megfelelő sebességet válasszunk. Például csúszós úton akkor se vegyünk be kilencvennel egy kanyart, ha azt a táblák megengednék. A megfelelő gumi kiemelten fontos fékezésnél - akár métereket is javíthat a féktávon -, így ha abroncsunk már elhasználódott, vagy nem elég jó a tapadása, cseréljük le. A friss rendőrségi adatok szerint a gyorshajtók mintegy 70 százaléka relatív gyorshajtás miatt válik baleset áldozatává.

A változó környezetre az autósoknak is fel kell készülniük, óvatosabban, körültekintőbben kell vezetniük. Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre és legyen önmaga is tisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

A nyári kánikula komolyan megrongálhatja a gépjármű finommechanikáját és korosabb alkatrészeit, ezért érdemes egy nagyvizitet tartani a nagy meleg elvonulta után. Az ilyen ellenőrzéseket bízzuk inkább a szervizre, ahol a nagyvizit során átnézik a motorteret, és cserélik az apróbb alkatrészeket, így megelőzve, hogy a meleg által már lestrapált alkatrészeket egy hidegfront, vagy egy komolyabb esőzés végleg tönkretegye.
Van azonban néhány alapvető dolog, amit mi magunk is megtehetünk minden indulás előtt, ilyen például, hogy ha szükséges, mossuk le a szélvédőt, állítsuk be a tükröket, ellenőrizzük a fényszórókat, az index működését. Ezeket a kontrollokat heti egyszer érdemes elvégezni.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek - tanácsolja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, ami nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. A rendőrök azt javasolják, próbáljunk meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző "koccanások", valamint az azokkal együtt járó kellemetlenségek.

Jól megválasztott sebességgel, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel, és az adott körülményekre leginkább felkészített autóval - ez azt jelenti, hogy aki rendszeresen kora reggel, hajnalban, illetve késő este közlekedik, az már most felszereli a téli gumikat - nagyobb eséllyel lehet megelőzni a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Ne feledjük: nagyobb követési távolságot tartva érdemes vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák korrigálására is nagyobb hely marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!