2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jön még kutyára ellenõrForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-06 09:44:36
Sokba kerülhet, ha nincs megjelölve a legjobb barátunk. A megye egyes településein hamarosan befejezik a négylábúak chipjének ellenõrzését, míg több helyen el sem kezdték az ebek összeírását. Az évenkénti kötelezõ veszettség elleni oltás és chipek kontrollját 2014 végéig kell elvégezni az illetékeseknek.

A függöny mögül leskelõdve

Berettyóújfaluban a júliusban kezdõdött ellenõrzés óta több mint 1700 kutyát regisztráltak, de még jelenleg is zajlik az adatok gyûjtése. Mint azt Mészáros Lajostól, a polgármesteri hivatal mûszaki irodájának munkatársától megtudtuk, az ellenõrzésekkor azt tapasztalták, hogy sok kutyatulajdonos eleget tett a kötelezettségeinek, viszont még mindig magas azok száma, akik nem chippeltették be kedvencüket. A másik probléma, hogy többen megtagadják az adatok szolgáltatását. – A lakosokat nem érte váratlanul az ellenõrzés, hiszen elõre jeleztük, hogy munkatársaink felkeresik õket. Ennek ellenére több alkalommal elõfordult, hogy megtagadták az adatok felvételét, vagy a függöny mögül leskelõdve várták, hogy az ellenõrök továbbálljanak. Az, aki visszautasítja az ellenõrzést, vagy nem oltatta, chippeltette be kutyáját, több tízezres nagyságrendû pénzbüntetésre számíthat – tájékoztatott az állategészségügyért felelõs hivatalnok. Akit nem tudnak elérni, annak tájékoztató levelet tesznek a postaládájába, hogy a kontrollt minél hamarabb el tudják végezni – tette hozzá.

Utcán büntethetnek

Tépén szintén megtörtént a kutyák chippelése és veszettség elleni oltása, de, mint azt a község polgármestere, Balogh András elmondta, eddig nem végezték el azok ellenõrzését. – Még idén szeretnénk elkezdeni az ebek regisztrálását, de ennek rögzítéséhez egy komolyabb számítógépes programra van szükségünk, amit a közeljövõben tervezünk megvásárolni – nyilatkozott.

A megyeszékhelyen ezidáig ugyancsak nem ellenõrizték a négylábúak „jelölését”, viszont a közterület-felügyelõk bármikor megállíthatják a kutyáját sétáltató gazdit, és ha nincs meg a chip, akkor 45 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak – informált Pál Csaba, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!