2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
“Váncsodi disznóságok” és egyéb finomságok az õszköszöntõnForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-06 20:10:43
A reggeli idõjárás inkább télköszöntõ címet érdemelt volna ki, de a nap folytatása már méltó volt a nyárbúcsúztatóhoz, az õsz köszöntéséhez Váncsodon.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett õszköszöntõ fesztivál az eddigiek közül a legsikeresebb volt, ugyanis a legtöbben fordultak meg a nap folyamán a leggazdagabb programokat felvonultató rendezvényeken. A csípõs reggelt a horgászatnak hódolók kezdték, de az elsõ alkalommal lezajlott parasztolimpián is sokan vettek részt. Utóbbiban két csapat versengett tíz versenyszámban. Az eredmény annyira szoros volt – egy pont különbséggel – hogy nem hirdettek eredményt, hanem mindenki gyõztesnek kiáltatott ki. Közben megkezdõdött a fõzõverseny is, melyben 12 csapat mérte össze gasztronómiai tudását. Az üstökben, bográcsokban a legfinomabb húsételek – sertés-, birka-, õzpörkölt, töltött káposzta – rotyogtak. Az ízek elbírálásában a Csorba György vezette zsûri hozta meg a döntést. Elsõ helyezett a váncsodi asszonyok tánccsoportja által fõzött „Váncsodi disznóságok” lett, míg második Daróczi Valéria csapatának pincepörköltje, harmadik pedig a Tekeres család birkapörköltje.

A fesztivál megnyitójára megérkezett a térség országgyûlési képviselõje, egyben a nap fõvédnöke, Dr. Vitányi István, aki a polgármester, Szalay Csaba társaságában köszöntötte a megjelenteket, s kívánt jó szórakozást és hasznos kikapcsolódást valamennyi résztvevõnek. A honatya és a falu vezetõje adta át a „Tiszta udvar, rendes ház” címre nevezett öt ingatlantulajdonosnak az ajándékutalványokat és okleveleket, valamint a horgászverseny és a rajzpályázat nyerteseinek a jutalmakat.

A finom étkek elfogyasztása közben/után változatos programok követték egymást. Helyi és vendég amatõr csoportok fellépésének tapsolhatott a nagyérdemû, de a legnagyobb tapsot, sõt, visszatapsolást a helyi Angel Linedance Club szereplése hozta. A 2011. januárjában alakult, többszörös anyukákból, nagymamákból álló tánccsoport fergeteges sikerét azzal is fokozta, hogy külön erre a napra meglepetés produkciót állítottak össze Zsiga Angéla vezetésével.

Százak voltak kíváncsiak a falu fõutcáján lebonyolított motoros kaszkadõr bemutatóra, csakúgy, mint a színpadon zajlott bûvészmutatványokra, miközben az egészségükre is odafigyelõk vérnyomás- és vércukormérésen vehettek részt.

Az eredményhirdetések és számos tombolanyeremény kihúzása után következett a mulatószene ikonjának, Máriónak a koncertje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!