2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Létrejöhet a nemzeti utasadat-információs rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-08 16:32:50
Magyarországon is kiépítenék a nemzeti utasadat-információs rendszert, amelynek révén kiszûrhetõek lehetnek azok az utasok, akiknek az adatai arra utalnak, hogy érintettek lehetnek valamilyen meghatározott bûnözési formában.

Az errõl szóló törvényjavaslatot pénteken nyújtotta be az Országgyûlésnek Pintér Sándor belügyminiszter. A parlament honlapjára felkerült szövegben azt írták: a szervezett bûnözésben és a terrorizmusban érintettek utazási szokásai alapján bizonyos minták azonosíthatók. Ezeknek a schengeni belsõ járatokról származó passenger name record (PNR) adatokkal való összevetése révén rendkívül hasznos operatív információkhoz lehet jutni, elkövetõk vagy elõkészületi cselekmények deríthetõk fel, sõt akár levegõben megvalósuló terrortámadások is megelõzhetõk. Ezért egyre nagyobb globális szinten is az érdeklõdés az utasadatok rendészeti célú felhasználására.

A rendõrséget érintõ és egyes további törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános indoklásából kiderül, hogy április 10-én az Európai Bizottság célzott felhívására a Belügyminisztérium (BM) benyújtott egy uniós pályázatot, amelynek célja Magyarország utasadat-információs egységének felállítása. A felhívásra Magyarország mellett további 15 uniós tagállam nyújtott be pályázatot.

Az Európai Bizottság szeptember 9-i levelében hivatalosan tájékoztatta a BM-et arról, hogy Magyarország pályázatát nyertesnek ítélte, és a magyarországi projekt több mint 5 millió eurós, az összköltségvetésének 90 százalékát fedezõ támogatásban részesül. Az összeg elsõ részletét - az összes támogatás 40 százalékát - a hivatalos szerzõdéskötések után, várhatóan november közepe után folyósíthatják.

Kiemelték: az utasadatok kezelésével kapcsolatban az Európai Bizottságnak és az Európai Unió Tanácsának a jogi szolgálata is véleményt dolgozott ki. Mindkét jogi szolgálat véleménye az volt, hogy a PNR-rendszernek a tagállamok közötti belsõ légi járatokra részben vagy egészben történõ kiterjesztése összeegyeztethetõ a személyek szabad mozgásának elvével és a schengeni határellenõrzési kódexszel.

A magyar pályázatban az utasadat-információs egység feladatainak ellátására a Szervezett Bûnözés Elleni Koordinációs Központot jelölték meg. A központ feladatává válik a légitársaságok által továbbított utas-nyilvántartási és az elõzetes utasadatok kezelése, értékelése és elemzése, összhangban az uniós adatvédelmi elõírásokkal. Továbbá a Magyarország területére érkezõ vagy innen induló EU-külsõs légi járatok utasadatainak kezelése.Mindez - a javaslat szerint - "eredményesebbé teszi az együttmûködõ szervek megelõzõ, felderítõ, nyomozó tevékenységét, fokozza hazánk és az Európai Unió biztonságát".

Az utasadatot a központ az átvétel után 5 évig tartaná nyilván. Garanciális szabály, hogy a PNR-adatot az érkezést követõ 30 nap elteltével személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni. "A személyes jelleg csak bûncselekmény vagy nemzetbiztonsági kockázat gyanúja esetén állítható vissza".

A nyilvántartásból – célhoz kötötten – adatszolgáltatást kérhet az Országos Rendõr-fõkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat is. Ezen adatszolgáltatás célja az, hogy e szervek azonnali intézkedést igényelõ esetekben utasadat-információkkal is rendelkezzenek, ha súlyos bûncselekményre, terrorcselekmény elõkészületére vagy a nemzetbiztonságot fenyegetõ kockázatra utaló információjuk van - olvasható a javaslatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!