2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szijjártó: futómûvek szállításáról tárgyal a Rába és a belorusz MTZ traktorgyárForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-09 09:43:26
A Rába és a belorusz MTZ traktorgyár között egyeztetés kezdõdött arról, hogy a különösen nagy teljesítményû mezõgazdasági gépekhez a Rába futómûveket szállíthasson - számolt be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar-belorusz gazdasági vegyesbizottság keddi budapesti ülését követõ sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az együttmûködés eredményeként az immár többségi állami tulajdonú magyar gépipari vállalat komoly exportpiacra tehet szert Fehéroroszországban. A vegyesbizottsági ülésen született megállapodás alapján várhatóan még az idén újraindulhat a magyar szarvasmarhaexport, amelyet korábban egy vírusfertõzés miatt betiltott a belorusz fél.

Megállapodtak a felek arról is, hogy a keleti nyitás ösztöndíjprogram keretében jövõ szeptembertõl 50 belorusz hallgatót fogadnak magyar egyetemek, Minszkben pedig januártól magyar nyelvi egyetemi képzés indul. Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kétoldalú gazdasági együttmûködésben a legfontosabb terület a mezõgazdaság, a magyar exportot azonban korábban visszavetette, hogy egy vírusfertõzés miatt Fehéroroszország megtiltotta Magyarországról a szarvashmarha behozatalát.

A vegyesbizottsági ülésen sikerült megállapodni a szükséges állategészségügyi intézkedésekrõl, amelyeket a magyar fél végrehajt, ennek eredményeként még az idén újraindulhat a kivitel. Hozzáfûzte: a mezõgazdasági kivitel területén komoly elõrelépés, hogy az idén Magyarország 50 százalékkal növelte a vetõmagexportot, kihasználva az abból fakadó elõnyt, hogy a magyar alaptörvény GMO-mentességet garantál.

Az államtitkár elmondta: Magyarország szeretné kihasználni azt is, hogy Fehéroroszország komoly villamosenergia-exportõr, és ebbõl fakadóan a villamostávvezeték-rendszerét folyamatosan a legjobb karban kell tartania, ezért arra törekszik, hogy az MVM Magyar Villamos Mûvek eximbanki finanszírozási háttérrel piachoz jusson ezen a területen. Az ülésen megállapodás született a tudományos-technológiai együttmûködésrõl, valamint akkreditációs együttmûködési szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!