2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Életveszély a magyar lakásokban: ezt jobb, ha tudod!Forrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-09 09:42:36
Az õsz beálltával rengeteg magyar családhoz költözik be, nem kívánatos vendégként a penészgomba. A fertõzés a ronda, elszínezõdött falakon, bútorokon túl vészhelyzetet is jelent az egész családnak.

A mérgezõ spórák ugyanis károsítják a légzõ rendszert, illetve a szervezet különféle kóros reakcióit válthatják ki. Nem lehetetlen azonban a védekezés. A penész, gomba lévén, spóraként terjed. Ha a spóra egy számára megfelelõ táplálékforrásra kerül, ahol egyebek mellett a kellõ hõmérséklet és nedvességtartalom is jelen van, akkor lehetetlen megállítani a fejlõdését. A penésztõl véglegesen megszabadulni csak a kiváltó okok megszüntetésével lehet. Vannak, akik különféle penészölõ vegyszerekkel permetezik tele a lakást, vagy mérgezõ anyagokkal mossák át a fertõzött felületeket. Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy a mérgezõ anyag nem csak a falfelületen fejti ki a hatását, hanem onnan elpárologva, általunk belélegezve ugyanis nagyon káros lehet a lakók egészségi állapotára is. Mindezek mellett a vegyi anyag elpárolgása után nem is biztosíthatja a felület további penészmentességét. A vegyszerek tehát csak ideiglenes megoldást hoznak, hiszen alkalmazásukkal nem szüntetjük meg a hõhidakat, a páralecsapódást, tehát nem oldottuk meg a problémát kiváltó okokat sem.

Mivel egy lakáson belül, a penész számára a megfelelõ hõmérséklet és a táplálékforrás ellen nem sokat tehetünk, így a penésztelep kialakulása ellen leghatékonyabban a nedvesség megszüntetésével léphetünk fel. Nem könnyû feladat ez, hiszen az emberek természetes életvitelüknél fogva folyamatosan párát termelnek: mosnak, szárítanak, fõznek, teregetnek, virágokat locsolnak. E tevékenységek mind-mind elkerülhetetlenül párakibosájtással járnak, arról nem is beszélve, hogy légzésünk során mi magunk is jelentõs mennyiségû párát termelünk. A felszabadult pára pedig a legkönnyebben azokon a falfelületeken tud lecsapódni, amelyek felületi hõmérséklete alacsony.

Ezt egyféleképpen tudjuk befolyásolni: szellõztetéssel. A legtöbben a rendszeres szellõztetés mindent megoldó hatására esküsznek. Ebbõl annyi igaz, hogy a levegõ páratartalmát csökkenti a szellõztetés, de legtöbbször nem vagyunk képesek a megfelelõ idõközönként, elegendõ mértékben, minden helységet kiszellõztetni. A folyamatos szellõztetésre jelenthet megoldást például a nyílászárókba, falakba elhelyezett szellõzõrések kialakítása. Ma már lehet találni szép számmal a piacon kifejezetten olyan ajtókat, ablakokat, amik el vannak látva ilyen levegõcserére szolgáló résekkel. Manapság ez többnyire alapfelszereltség, azonban az olcsóbb árkategóriájú nyílászáróknál ezt kiegészítõként kell kérni.

 

Azonban számos esetben ez sem elegendõ a teljes lakás szellõztetésére. Ilyen esetekben ajánlatos a különbözõ páraelszívó, illetve szellõzõgépek beszerelése és tudatos használata. A lakás, ablakkal nem rendelkezõ, belsõ helyiségeiben mindenképpen érdemes gépi elszívó berendezéseket alkalmazni. Ilyeneket akár pár ezer forintért beszerezhetünk a legtöbb nagyáruházban. Ezeket a fali elszívó ventillátorokat mindenféleképpen szellõzõ kürtõbe kell kötni és érdemes ezeket idõzített vezérléssel ellátni. Új építésû ingatlanok esetén, a professzionális szellõztetõ berendezések elhelyezése is könnyen megoldható, azonban a teljesen automatikus, minden igényt kielégítõ rendszerek kiépítése akár a több százezer forintot is elérheti, például egy családi ház esetében.

Ha már megtörtént a baj


A szakemberek a lakótérben köbméterenként legfeljebb 200 gombaelem számot tartanak elviselhetõnek. 200-500 közötti már számottevõen megterheli a légzõ rendszert és a szervezet immunapparátusát. 500 fölötti köbméterenkénti gomba elem szám pedig már kifejezetten károsítja a légzõ rendszert vagy a szervezet különféle kóros reakcióit válthatja ki. Egyes penészgomba fajok spórái ugyanis mérgezõ anyagokat is tartalmaznak. Ezek - az ún. mikotoxinok - belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötõhártyáját, felsõ légúti panaszokat válthatnak ki, bõrgyulladást kelthetnek vagy a szervezet általános immunválaszát "kierõszakolva" különféle allergiás tüneteket okozhatnak. A gyakrabban elõforduló fajok (például: az Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, Aspergillus niger vagy a Mucor gomba fajok) akár szénanáthát, asztmát, tüdõ aspergillosist, tüdõ mikózist is elõidézhetnek, s megbetegíthetik a külsõ hallójáratot, az orrüregeket, szaruhártyát, illetve bõrgyulladást is okozhatnak.

Abban az esetben tehát, ha megjelent a penész otthonunkban, érdemes ideiglenes (tüneti), de azonnali megoldást találni. Erre jó megoldást jelentenek a különféle penészölõ vegyszerek, amelyek a fertõzött falfelületre permetezve pár perc alatt kifejtik hatásukat. Ezeket a legtöbb háztartási boltban, sõt még a szupermarkatek polcain is megtaláljuk. Áruk általában 1-2 ezer forint körül alakul. Használatuknál viszont érdemes vigyázni, a különbözõ kárpitozott felületeken (bútorok) színkárosodást okozhat, rosszabb esetben pedig a szövetet is károsíthatja az erõs maró anyag. Újra felhívjuk azonban a figyelmet, hogy bár azonnali megoldásként jó lehet a különbözõ vegyszerek használata, de teljes megoldást csak a hõhidak, a páralecsapódás, egyszóval a kiváltó okok megszüntetésével érhetünk el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!