2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Az italozás kellemetlen utóhatásaiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-09 09:48:37
Újabb kutatás jelent meg a másnapossággal kapcsolatban. A Brown University professzora, Dr. Robert Swift az italozást rontó utóhatásokat pontokba szedve jelentette meg azokat.

A másnaposság bizonyára senki számára nem ismeretlen érzés. Hányinger, lüktetõ fejfájás, szédülés - ezek a legáltalánosabb tünetek. Korábban már foglalkoztunk azzal, hogyan lehetne enyhíteni ezeket, ma pedig azt vesszük sorba, mik tehetnek még elviselhetetlenebbé egy buli utáni ébredést. A Brown Egyetem professzora, Dr. Robert Swift az alkoholizmust vizsgálja már hosszú évek óta és most azt a kérdést tette fel: "Mivel lehet rontani a másnaposságon?" Kutatásainak eredményeit pontokba szedte össze, mi pedig most szépen átvesszük ezeket.

A dohányzás káros

A dohányzás nem csupán az egészségünkre káros, de a másnaposság érzésén is rengeteget ronthat. Az egyetemisták italozási szokásait figyelõ kutatók észrevették, hogy aki dohányzik az sokkal többet is iszik egyben. Ennek két oka is lehet. Az elsõ és legvalószínûbb, hogy a cigaretta után a dohányosnak innia kell és természetesen nem vízzel öblíti a füst okozta szárazságot. A másik pedig gyógyszertani okokat vet fel és eszerint a cigarettában lévõ kémiai anyagok súlyosbítják az alkohol hatásait, ezért lesz sokkal rosszabb a másnapi ébredés. Egy-egy átmulatott éjszaka nem figyelünk a költségekre és csak másnap szembesülünk a pénztárcánk tartalmával. Egy kimutatás szerint évente 148 milliárd dollár folyik le összesen az italozók torkán, ami átlagosan 2000 dollárra jön ki. Ez az összeg nõhet, ha az utóhatások miatt nem tudjuk ellátni rendesen a munkánkat vagy lesérülünk. Bár egy alvás után jelentõsen csökken a véralkohol-szint, de jelentõsen romlik a memória, a reflexek és a koncentrálóképesség.

A sötét oldal

A professzor szerint már bizonyított tény, hogy a "sötét italok" (például a whiskey, a vörösbor és a rum) sokkal erõsebb fejfájást okoznak másnap. Ez az un. congener molekulák miatt van, ami ezekben az italokban nagyon magas koncentrációban van jelen. Ezt az erjedési mellékterméket az emberi szervezet átalakítja formaldehiddé, ami nagyon mérgezõ és komoly rosszullétet okozhat. Épp ezért a többszörösen lepárolt vodka sokkal "egészségesebb", mint például a rum. Tehát minél sötétebb az ital, annál rosszabbul leszünk ébredéskor.

Genetika

A másnaposságban természetesen szerepet játszik a genetika is. Vannak, akik szimplán jobban bírják az italt és kevésbé látszik meg rajtuk. Ez a genetika "csodája" - pontosabban az õ szervezetük gyorsabban bontja le a káros italt bizonyos enzimeknek köszönhetõen. Ez népcsoportonként is változhat, az ázsiaiak például bizonyítottan kevesebb ilyen kulcs-enzimmel bírnak, így sokkal hamarabb dõlnek ki.

A nassolás segíthet, a szénsav rossz

Aki szeretne kicsit kellemesebb ébredésben részesülni, annak ajánlott nassolni italozás közben. A mogyoró, a sajt vagy a hús proteinben gazdag, így a gyomornak sokáig tart megemészteni õket, ráadásul az étel fel is szívja és ezzel együtt hígítja is az alkoholt. A szénsavas alkoholok pedig sokkal kellemetlenebbé teszik az ébredést. A pezsgõ vagy a sör gáztartalma miatt nyitva marad a gyomorvég, ami nehezebbé teszi az ital feldolgozását és könnyebben kerül be a véráramba is.

Kiszáradt az agyad

Az alkohol kiszárítja, dehidratálja az agyunkat. Ennek oka, hogy az alkoholos italok elnyomják a testünkben a folyadékháztartásért felelõs hormont, így minél többet iszunk, annál több vízet veszítünk. Így érdemes néha alkoholmentes italt is beszúrni két sör közé, hogy másnap ne legyen komolyabb gond.

A nõknek rosszabb

A gyengébbik nem rosszabbul viseli az italt is. Ennek oka, hogy bár az emberi test durván 80 százaléka víz, de ez az arány jelentõsen eltér a nemek között. A nõk testében több zsírsejt található, ami csupán csekély mennyiségû vizet képes tárolni. A férfiak viszont több izomszövettel rendelkeznek, ami többnyire vízbõl épül fel. Így ha egy férfi és egy nõ pontosan ugyanannyit iszik, akkor utóbbi véralkohol-szintje magasabb lesz. Ezt a tanulmány is alátámasztotta.

Lázas ébredés

A láz egy nagyon összetett résztvevõje a másnaposságnak. Az alkohol gyulladásos molekulákat szabadít fel a májból. Ugyanez a molekula lép életbe, mikor valóban betegek és lázasak vagyunk, miatta érezzük melegnek a testünket. A tudósok pontosan nem ismerik, milyen módon zajlik le ez a folyamat, de az biztos, hogy a máj így válaszol a bevitt alkoholmennyiségre. Ez egy természetes folyamat - áll a kutatásban.

Nincs gyógymód

Bármit is mondanak, bármilyen eszement ötlettel állnak elõ egyesek, nincs gyógyír a másnaposságra. Egyszerûen képtelenség olyan pirulát készíteni, melyek az alkohol összes hatását kiküszöbölik - túl sok van belõle. Ugyanakkor vannak dolgok, amik enyhíthetik a hatásokat. A fügekaktusz-kivonat egy 2004-es kutatás szerint használhat valamennyit, ahogy az elvonókon beadott aktív vagy orvosi szén is. A professzor és munkatársai szerint a legjobb gyógymód, ha "egyszerûen nem iszunk". Ám ha mégis, akkor teli gyomorra, folyamatos hidratálás mellett ésszel tegyük és ne egész éjjel igyunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!