2024. április 24. Szerda, György.
 
100 ezer gyermeket érint az extrém D-vitamin-hiányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-10 08:26:04
A szakemberek szerint a magyar emberek 70 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzd. Ez gyengíti az immunrendszert, és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a csontritkulás, a depresszió, az érelmeszesedés és a meddõség.

Az elmúlt három évben mintegy 4000 beteg gyermek D-vitamin-szintjét mérték meg a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán, ám mindössze harmaduk rendelkezett optimális értékekkel - mondta a Kossuth Rádiónak a klinika igazgatója. Dr. Szabó András hozzátette: ennél is riasztóbb adat, hogy országosan 100 ezer gyermeknek van extrém D-vitamin-hiánya. A vitamint a szervezet a napsugárból állítja elõ, a napozás ugyanakkor nem mindig elegendõ - magyarázta a szakember. Sokan ráadásul félnek is a napozástól, a D-vitamin keletkezését azonban a különbözõ fényvédõ krémek is gátolják.

Dr. Szabó András szerint nyáron - a déli órák kivételével – délelõtt és délután is érdemes napozni, nagyjából 15 percre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy elõállítsa a napi szükségletnek megfelelõ mennyiségû D-vitamint. Nyáron feltöltõdik az ember D-vitaminnal, ez azonban december végére kiürül a szervezetbõl, ekkor alakulnak ki olyan immunproblémák, amelyek összefügghetnek az influenza-járvánnyal és daganatos betegségek kialakulásával is – mutatott rá az igazgató. Ezeket persze a D-vitamin se gyógyítja meg, de a vitamin nélkül nem mûködnek azok a védõmechanizmusok, amelyek kivédenék azokat a károsító hatásokat, amelyek a betegségekhez vezetnek – hangsúlyozta.

Az elhangzottakkal csak részben értett egyet Szendi Gábor pszichológus. Mint kifejtette: a D-vitamin-raktárak a nyáron sem tudnak teljesen feltöltõdni, ezért már az õszt megelõzõen is szükség lehet a tablettás pótlásra. A háziorvosok jelentõs része azonban nem hajlandó a vitaminokat receptre felírni, e nélkül pedig sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy áldozzanak a tablettákra – közölte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sok napozás sem mindig elegendõ, mert a zuhanyzással, fürdéssel lemossák az emberek a bõr felsõ zsírrétegét, így nem változik a D-vitamin-szintjük sem. A szükségletekrõl elmondta: egy átlagos felnõttnek télen akár napi 10 ezer egységnyi D-vitaminra is szüksége lehet, gyermek esetében pedig 1000 egységet javasolnak 13 kilónként. 

A napozás jelentõségét hangsúlyozta a Napközben címû mûsorban Komáromi Zoltán háziorvos is. Kiemelte: 20-30 perc napozás akkor is elegendõ, ha csak az arcot és a karokat éri napfény. A háziorvos szerint ugyanakkor tévhit, hogy sok pénzbe kerül, ha valaki tablettával akarja pótolni a D-vitamint. Egy kapszula 3000 egységnyi D3-vitamint tartalmaz, a 100 darabos kiszerelés térítésmentes díja 1500 forint körül alakul átlagosan – magyarázta. Komáromi Zoltán arról is beszélt, hogy megfelelõ táplálkozással is juthat D-vitaminhoz a szervezet. A háziorvos példaként említette a tengeri és édesvízi halakat, a vajat, a tejet, a tojássárgáját és a májat is.

A D-vitamin

A D-vitamin szintén zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képzõdhet elõanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elõvitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képzõdõ D-vitamin mennyisége az idõskorra erõsen csökken. Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettõt pedig az állati eredetû élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bõrben is.

Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bõrben is képzõdik, ha azt napfény éri. A légköri szennyezõdések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bõrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülõ nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.

D-vitamin hiányában a következõ tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnõtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is. D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bõrviszketés is jelezheti, a vesék mûködése károsodhat, vesekõ képzõdhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!